Index Vakbarát Hírportál

Salah Abdeslam angol és orosz fociszurkolók ellen tervezhetett támadást

2016. május 30., hétfő 16:27

A Salah Abdeslam számítógépén talált adatok arra utalnak, hogy az Iszlám Állam nagyszabású terrortámadásokat tervezhetett a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen, írta a brit Sun brit biztonsági és kormányzati forrásokra hivatkozva.

A források szerint a francia és a belga vizsgálati hatóságok a laptopban talált információkból arra következtetnek, hogy a terrorcsoport mindenekelőtt a Marseille-ben június 11-én esedékes angol-orosz mérkőzés szurkolói elleni merényletre készült, írja az MTI.

A számítógépet még a március 15-i rendőrségi razzia során foglalták le Brüsszel Forest városrészében. A BFMTV még múlt héten írt arról, hogy Abdeslam gépén több lehetséges célpont is szerepelt:

A gépen a Salah nevű dokumentumban a tervek között szerepelt öngyilkos merénylet, gépkarabélyos lövöldözés és még drónok bevetése is. A hatóságok állítólag attól tartottak, hogy az IS akár vegyi fegyverek bevetésére is készülhet a nézők ellen a stadion fölé irányított drónokról, de a stadiontól messzebb is tervezhettek lövöldözéseket.

Salah Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a csoportnak, ami 130 emberrel végzett a november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozatban. Abdeslamot március 18-án fogták el Brüsszelben.

Abdeslamot májusban átadták a belga hatóságok a franciáknak, május 20-án állt először bíróság elé.

Rovatok