Index Vakbarát Hírportál

Szorítana a királyi család pénztárcáján a dán állam

2016. május 31., kedd 18:40

Nem fizetnének a dánok járandóságot a királyi család unokáinak, írja az Independent.

"Egyszerű matematikai tény, hogy valahol meg kell húzni a határt. Néhány generáció után már több száz herceg és hercegnő lehet [a királyi családban], akiknek évjáradékot kéne fizetnünk", mondta a kormánypárt, a Venstre szóvivője, Jakob Elleman- Jensen.

Egy másik párt, a Liberal Alliance szerint is jobb lenne visszaállni a régi rendszerre, amiben csak a trónörökös első gyermeke kapott juttatást. A mostani törvény 1995 óta van érvényben, amikor II. Margit jelenlegi dán királynő második fia is megházasodott. Bár a házasság azóta felbomlott, de az exfeleség továbbra is kapja az állami juttatást, ami évente 310 000 eurót jelent. A régi törvény ezzel szemben csak a trónra jogosultaknak és feleségüknek vagy özvegyüknek biztosította az évjáradékot.

A dán állam évente, összesen 13,5 millió eurót költ a királyi család tiszteletdíjára. II. Margit 8 unokájának jelenleg is jár a pénz. Ha visszaállna a régi rend, közülük csupán Krisztián herceg, a jelenlegi főherceg, Frederik első gyermeke kapna juttatást. A tervezet mellett felszólaló parlamenti pártok azt javasolták Frederiknek, ossza meg családtagjaival saját illetményét, míg azok nem kapnak önálló juttatást.

A királyi család szóvivője eddig még nem kommentálta a tervezett döntést.

Rovatok