Index Vakbarát Hírportál

Felépítik az első menekülttábort Párizsban

2016. május 31., kedd 16:53

Egy párizsi humanitárius menekülttábor mielőbbi létrehozását jelentette be a város polgármestere, Anne Hidalgo kedden - írta a Le Figaro. Ez lesz az első önkormányzat által jóváhagyott menekülttábor a francia fővárosban.

A polgármester a sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tábort az ENSZ szabályainak megfelelően alakítják ki. A polgármester szerint nemcsak a migránsokat és menekülteket fogadják itt, hanem "magától értetődően" minden nincstelent.

A tábort Párizs északi részén építhetik meg egy-másfél hónapon belül, és várhatóan nyitott lesz. A főpolgármester arról még nem beszélt, hány fősre tervezik.

Európa szerinte még nem nézett szembe teljesen ezeknek az embereknek a krízisével, még Franciaország sem.

Párizs nem nézi tétlenül, hogy ezek az emberek a Földközi-tengerbe fulladnak

- mondta a szocialista párti főpolgármester. 

Párizsban jelenleg számos rögtönzött menekülttábor is van, ezek azonban illegálisak, nem hagyta jóvá az önkormányzat, és sokat le is bontatott. Tavaly június óta több mint egy tucat illegális tábort számoltak fel a hatóságok Párizsban és környékén. 

Franciaországban az első humanitárius, a nemzetközi normáknak megfelelő új menekülttábort március elején nyitották meg az észak-franciaországi Grande-Synthe-ben, alig negyven kilométerre Calais-tól. A tábort az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet és Grand-Synthe önkormányzata finanszírozta. A calais-i konténertáborral ellentétben a Grand-Synthe-i telep nyitott, nem őrzik a hatóságok, a táborlakóktól nem vesznek ujjlenyomatot, és nem regisztrálnak senkit.

 

Rovatok