Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják a kisfiú szüleinek felelősségét Harambe lelövése miatt

2016. június 1., szerda 11:53

A cincinnati állatkert Harambe nevű 17 éves gorillájának lelövése hatalmas felháborodást váltott ki, eddig már félmillióan írták alá azt a petíciót, ami a vizesárokba beugró kisfiú szüleinek és az állatkert alkalmazottainak felelősségre vonását követeli. Feltehetően ezért is dönthetett úgy a helyi rendőrség, hogy a korábbi állításukkal szemben mégis vizsgálni fogják a gyermek szüleinek felelősségét, azonban az állatkert ellen nem indítanak eljárást. A megyei ügyész közölte, hogy a vizsgálat lezárulása után derül ki, hogy emelnek-e vádat az ügyben.

Mint ismert, szombaton a cincinnati állatkertben lelőttek egy súlyosan veszélyeztetett fajba tartozó, 17 éves ezüsthátú nyugati síkvidéki gorillát. Harambét azután lőtték le, hogy a 4 éves kisfiú beesett a kifutója körüli vizesárokba, a gorilla pedig bár nem támadta meg a gyereket, perceken keresztül vonszolta. Az állatkert azzal védekezett, hogy a gorilla nagyon izgatott állapotban volt, és a 200 kilós állat akár kiszámíthatatlanul is viselkedhetett volna. Mint megírtuk, Magyarországon is hasonló protokoll van az ilyen helyzetekre.

A szemtanúk szerint a kisfiú a gorillák otthonánál kijelentette, hogy be akar jutni az állatokhoz, majd átmászott az egyméteres kerítésen, átvágott a bokrokon és beleesett a sekély vizesárokba. Miután a gorillát lelőtték, a mindössze néhány karcolást elszenvedett gyereket kórházba vitték. Az anyja szerint sokkos állapotban volt.

Lelőttek egy 17 éves gorillát egy 4 éves kisfiú megmentése érdekében

Bár a rendőrség továbbra is kitart amellett, hogy az állatkert felelősségét nem kívánják vizsgálni, az állatok kizsákmányolása ellen harcoló SAEN nevű állatvédő szervezet panaszt terjesztett be a hatóságokhoz, amelyben gondatlansággal vádolta meg az állatkertet. Az a tény, hogy a gyermek képes volt átmászni a kerítésen, "az állatkert hanyagságára utal, amelyért meg kell büntetni az állatvédelmi törvény világos és végzetes megsértése miatt" - írták.

Rovatok