Index Vakbarát Hírportál

"Hosszú távon nem számíthatunk az Egyesült Államokra"

2016. június 1., szerda 06:51

A Fülöp-szigetek a regionális biztonság terén hosszú távon nem számít az Egyesült Államokra

- jelentette ki kedden Rodrigo Duterte megválasztott Fülöp-szigeteki elnök, amivel arra utalt, hogy nagyobb függetlenséget akar Washingtontól a dél-kínai-tengeri területi vitában Kínával szemben.

A Fülöp-szigetek hagyományosan az egyik leghűségesebb támogatója az Egyesült Államoknak a Kínával szembeni területi vitában, és Duterte is felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben azt a nemzetközi egyezményt, amely 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági övezetet biztosít minden országnak, melynek partjait a Dél-Kínai-tenger mossa.

A hiperpopulista elnök alapvetően többoldalú tárgyalásokon akarja rendezni Délkelet-Ázsia legsúlyosabb biztonsági kérdését, azonban arra az újságírói kérdésre, hogy akar-e kétoldalú tárgyalásokat is Kínával, azt a kitérő választ adta:

A Nyugat szövetségese vagyunk, de szeretném, ha mindenki tudná, hogy saját utunkat fogjuk járni. Nem fogunk függeni Amerikától. Nem akarunk kedvezni senkinek, csak a Fülöp-szigetekieknek.

Duterte szavaira az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese úgy reagált: semmi gond azzal, hogy a területi követeléssel fellépő országok kétoldalú tárgyalásokat folytassanak egymással.

Duterte választási győzelmét hétfőn erősítette meg a Fülöp-szigetek parlamentjének alsó- és felsőháza. Beiktatása hivatalába június 30-án esedékes.

Rovatok