Index Vakbarát Hírportál

Lekutyázták az ENSZ fekete-afrikai diplomatáit

2016. június 1., szerda 07:58

Kenyai diplomata emeltek hivatalos panaszt egy egyiptomi kollégája ellen "civilizálatlan, felelőtlen, becsmérlő és provokáló viselkedése" miatt. Az ENSZ múlt héten Nairobiban tartott Környezetvédelmi Gyűlés legvégén ugyanis az egyik egyiptomi diplomata a fekete-afrikaiakra arabul azt a megjegyzést tette:

rabszolgák és kutyák

A panaszt az afrikai diplomaták technikai bizottságának benyújtó Yvonne Khamati szerint Egyiptomnak bocsánatot kéne kérnie a megjegyzés miatt (a lekutyázás egyébként az arab világban sokkal nagyobb sértés, mint nálunk), és az ország diplomatáinak a jövőben nem lenne szabad Afrikát képviselnie a nemzetközi fórumokon.

A meg nem nevezett diplomata állítólag azért dühödött be, mert a testület órákon keresztül képtelen volt határozatképes létszámot összehozni, és ezáltal a hajnali órákig sem születtek meg azok a döntések, melyekért a testület összeült (Egyiptom különösen egy Gáza-övezetet érintő döntést várt volna nagyon). A Környezetvédelmi Gyűlés (Enviromental Assembly) egyébként az ENSZ legmagasabb szintű környezetvédelmi döntéseket hozó testülete.

Az egyiptomi külügyminiszter a médiába is kiszivárgott memó hatására gyors válságkezelésbe fogott:

(via Times of Israel)

Rovatok