Index Vakbarát Hírportál

A német kormánypárt képviselője kiköthetett egy balhézó menekültet egy fához

2016. június 2., csütörtök 17:57

A német média értesülései alapján a német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyi önkormányzati képviselője köthetett ki egy fához egy iraki menedékkérőt Drezda közelében, Arndorfban, miután az iraki férfi összebalhézott egy szupermarket eladójával - írja a BBC.

Detlef Oelsner az egyik helyi lapnak azt mondta, akkor is így cselekedett volna, ha a férfi német lett volna, bár azt nem erősítette meg, hogy a fához kötötte a menekültet.  A rendőrség sem erősítette meg, hogy Oelsner részt vett a menekült fához kötésében. Oelsner a Die Zeitnak azt nyilatkozta, hogy a bolt mellett lakik, ezért hallotta meg, hogy balhé van, és ezután ment a helyszínre rendet csinálni. Az esetről készült videó főleg menekültellenes portálokon terjedt, ahol az önkéntes rendcsinálókat "polgárőrségnek" (citizen's army) nevezik.

Az eset május 21-én történt, de csak azután számolt be a német média róla, hogy felkerült az internetre egy videó arról, ahogy a 21 éves, pszichiátriai kezelés alatt álló férfi felkap egy borosüveget a pultról, miközben egy eladóval veszekszik.

A férfi nem bántott senkit. A videón látszik, ahogy az iraki férfit néhány közelben lévő vásárló körbeveszi, majd kiviszi a boltból. A rendőrség beszámolója alapján a férfit később egy fához kötve találták meg. A vásárlók azt mondták a rendőröknek, hogy azért kötötték az irakit a fához, hogy ne tudjon elszökni, amíg kiér a rendőrség. Az iraki férfit mentősök kezelték mielőtt visszatért volna a pszichiátriára.

A rendőrök a vásárlók esetében kényszerített fogva tartás gyanúja miatt nyomoznak, a menedékkérőt pedig garázdasággal gyanúsítják. A nyomozás egyelőre ott tart, hogy keresik a szemtanúkat.  Az Arnsdorftól 24 kilométerre lévő Drezda a bevándorlás- és iszlámellenes Pegida központja. A rendőrség adatai alapján 2015-ben ötszörösére nőtt a menekültek ellen elkövetett támadások száma 2014-hez képest.

Rovatok