Index Vakbarát Hírportál

A transzneműek segélyt kapnak Indiában

2016. június 2., csütörtök 11:33

India Orisza nevű szövetségi állama úgy döntött, hogy ezentúl segélyeket folyósít a transznemű embereknek, mert a társadalmi kirekesztettségük miatt többségük nagyon rossz körülmények között él - írta a Reuters.

Az államban ettől fogva a transzneműek ugyanazokat a juttatásokat kapják majd, mint a létminimum alatt élő lakosok. Így például havi öt kilogramm gabonát kaphatnak, ingyenes lakhatáshoz, állami nyugdíjhoz juthatnak, valamint kisebb kölcsönöket is felvehetnek az államtól, ha saját vállalkozást akarnak indítani.

Orisza államban a becslések szerint 40 ezer transznemű ember él, Indiában pedig több százezren. Ugyanakkor nekik a mai napig széleskörű társadalmi elutasítással, megbélyegzéssel kell szembenézniük, nagyon nehezen kapnak csak munkát, és gyakori a velük szembeni verbális, fizikai és szexuális erőszak.

Az indiai legfelsőbb bíróság két éve ismerte el a transzneműeket mint jogilag külön nem alá tartozó csoportot, és arra szólította fel a kormányt, hogy biztosítsa egyenjogúságukat. Egyúttal azt is leszögezte, hogy egy marginalizált kisebbségről van szó, ezért a hatóságoknak intézkedésekkel kell segíteniük társadalmi-gazdasági helyzetük javítását.

A transzneműek érdekvédelmi szervezetei üdvözölték Orisza állam döntését, bár arra is figyelmeztetettek, hogy sok múlik a tervek végrehajtásának módján, mert egyelőre csak papíron létezik a program.

Rovatok