Index Vakbarát Hírportál

Halott menekülteket sodor partra a víz Líbiában

2016. június 2., csütörtök 15:31

Tengerbe fulladt menekültek holttestét sodorta partra az áramlat Líbiában, Zuvara város környékén; a számuk csütörtök estére elérte a 85-öt - közölte a helyi Vörös félhold a Reuters-szel.

Az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen körülmények között vesztették életüket, de a Földközi-tengeren, a líbiai és olasz partok között az utóbbi időben százával kell kimenteni a menekülteket a habokból.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint legalább 880 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren a múlt héten, és velük 2510-re nőtt azok száma, akik az év eleje óta meghaltak. Tavaly ugyanebben az időszakban 1855 haláleset volt.

Az utóbbi időben nem ritkák az olyan napok, amikor az olasz parti őrség kétezer menedékkérőt ment ki az Olaszország és Líbia közötti vizeken. Az olasz partoknál azért nőtt meg a menekültek száma, mert az Égei-tengeren, Törökország és Görögország között az Európai Unióval kötött megállapodás miatt Ankara visszafogja a menekültáradatot.

Az olasz parti őrség adatai szerint az idei év eleje óta több mint háromszáz hajónak és csónaknak siettek a segítségére, és 47 ezer embert mentettek meg az olasz parti őrség irányításával.

Rovatok