Index Vakbarát Hírportál

Megint egymásnak feszül Ankara és Berlin, most a meggyilkolt örmények miatt

2016. június 2., csütörtök 12:07

A német parlament (Bundestag) elsöprő többséggel népirtásnak minősítette csütörtökön az Oszmán Birodalomban végrehajtott örményellenes mészárlásokat, amelyek kezdete 101 évvel ezelőtt volt.

A kormánypártok - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - és az ellenzéki Zöldek közös indítványát a képviselők egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el. A határozatban az is szerepel, hogy Németország vállalja történelmi felelősségét az egykori Német Császárság "szégyenletes" mulasztásáért, azért, hogy nem tett semmit a keresztény örmények tervszerű üldöztetésének és megsemmisítésének megakadályozásáért. A határozatban és a szavazást megelőző vitában is kiemelték: a Bundestag nem akarja felelősségre vonni a mai Törökországot, célja az örmény-török megbékélés ügyének előmozdítása.

Nagyon kiakadtak a törökök

Törökország nemtetszését fejezte ki, hogy a német parlament a kérdést napirendre tűzte, ráadásul éppen akkor, amikor az EU-nak szüksége van Ankara segítségére a migrációs krízis kezeléséhez. 

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes közölte, történelmi hibának tartja Ankara azt, hogy a német parlament népirtásnak minősítette az örményellenes mészárlásokat. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter pedig azt üzente Németországnak, hogy a "felelőtlen és alaptalan" döntések semmiképpen nem fedik el saját "sötét történelmét".

A Bundestag döntése miatt Ankara hazarendelte konzultációra berlini nagykövetét, a négy török parlamenti párt pedig arra készül, hogy még a nap folyamán közös nyilatkozatban ítélje el a berlini döntést. "Komoly hatással lesz a német-török viszonyra" - kommentálta a döntést Recep Tayyip Erdogan török elnök. Elmondta, hogy a hazarendelt nagykövet visszaérkezése után a török kormány megvitatja, hogy milyen válaszlépést tegyen.

Eléggé örülnek viszont az örmények

"Örményország üdvözli a német Bundestag határozatát a népirtásról, amelyet örmények és más keresztény népek ellen követtek el" - reagált az örmény külügyi tárca az MTI szerint. A közleményben az áll, hogy Németország nemcsak az örmények ellen elkövetett népirtás nemzetközi elismeréséhez és megítéléséhez tett fontos hozzájárulást, hanem az emberiség népirtások, s az emberiesség elleni bűncselekmények megelőzésére irányuló közös harcához is.

Egyébként több mint húsz állam, köztük Franciaország és Oroszország, valamint Ferenc pápa is népirtásnak tartja az 1915-ös eseményeket. Törökország tagadja, hogy népirtás lett volna és azzal érvel, hogy török civilek is haltak meg a háborúban. 

Angela Merkel német kancellár nemvolt ott a szavazáson, de a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták és a zöldek korábban már jelezték: megszavazzák a határozatot. 

Rovatok