Index Vakbarát Hírportál

Párizst fenyegetik az áradások

2016. június 2., csütörtök 08:58

Legkevesebb négy ember meghalt és egy eltűnt Németország déli részén a heves esőzések okozta áradások miatt. Egy ember Franciaországban is életét vesztette, ahol száz éve nem volt ilyen nagy áradás. Párizst is elöntheti a víz.

A németországi árvíz halálos áldozatai közül három holttestét egy elöntött ház pincéjében találták meg. Valószínűleg arról lehet szó, hogy még értéktárgyaikat próbálták biztonságba helyezni, amikor megjött az ár. A negyedik áldozatot egy megduzzadt patakba fulladt – írta a német  sajtó.

Az áradások a német–osztrák határnál fekvő dél-bajorországi Rottal-Inn járásban okoztak pusztítást, ahol szerdán katasztrófahelyzetet hirdettek. A Passauhoz közeli vidéken áramkimaradások vannak, számos út és híd víz alá került.

A rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem minden hadra fogható erőt a katasztrófa sújtotta térségre összpontosít. Csütörtök reggelre elállt az eső, és elkezdték kipumpálni a vizet a településekről. Ugyanakkor a nap folyamán további csapadékra számítanak, ami nehezítheti a mentést.

Passaunál szerdán a Duna vízállása is elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet, és a város több utcáját lezárták az árvízveszély miatt. A vízállás éjfél körül eléri a másodfokú készültségi szintet. Az ár várhatóan 770 centiméteren tetőzik, és hajnalban elkezdődik az apadás – írta az MTI.

A hatóságok szerint a helyzet ugyan súlyos, de nem valószínű, hogy megismétlődik a napra pontosan három éve kezdődött nagy árvíz, amelynek során a Duna vízállása ötszáz éve a legmagasabbra, 1289 centiméterre emelkedett.

A csaknem egy hete tartó rendkívül csapadékos időjárás Németország más részein is gondokat okozott. Hannover térségében több mint száz helyszínre riasztották a tűzoltókat, többnyire elárasztott pincék miatt, Lipcsében pedig több utca víz alá került.

A szomszédos Ausztriában, valamint Franciaországban is súlyos károkat okoztak az áradások az utóbbi napokban. A Bajorországgal határos ausztriai Salzburgban több utat elöntött a víz, és számos iskolában elmaradt a tanítás csütörtökön az áldatlan állapotok miatt.

Franciaországban egy idős asszony életét vesztette, amikor elöntötte házát a víz. Az ország középső részén száz éve nem volt ilyen súlyos áradás. Sok iskolát bezártak és ezreket kellett kitelepíteni otthonukból a Loing folyó partján – írta a Local.

Párizsban a Szajna-partján több promenádon le kellett zárni az árvíz miatt, a várakozások szerint a következő napokban egy méterrel emelkedhet a folyó vízszintje. 

Rovatok