Index Vakbarát Hírportál

Matchboxként sodorta az ár az autókat

2016. június 3., péntek 15:22 | aznap frissítve

Rengeteg víz zúdult Európa egy részére az elmúlt héten. Franciaországban katasztrófahelyzetet hirdettek, a Szajna 1982 óta nem volt ilyen magas. Bajorországban autókat sodortak el, házakat romboltak le a villámárvizek, többen meghaltak. A magyar vízügyesek is számolgattak, elmondjuk, mire jutottak.

Franciaország: Harmincnégy éve nem mértek ilyen magas vízállást a Szajnán Párizsnál. A folyó várhatóan hat méterrel az átlagos szint fölött tetőzhet, 6,3-6,5 méter közé jósolják, de ez bőven elmarad az 1910-es rekordtól (8,42 méter). Az évszázad árvize idején a francia főváros jobban hasonlított Velencére, mint önmagára. Most a belvárosi utcák nincsenek veszélyben, de a hatalmas víztömeg így is rengeteg gondot okoz. Bezárt a Louvre és a Musée d'Orsay, a kiállítási tárgyakat biztonságos helyre vitték. A partot katasztrófaturisták lepték el annak ellenére, hogy kifejezetten kérték az embereket, inkább máshol sétálgassanak.

Mi okozta a katasztrófát?

„A Nyugat-Európában tomboló árvizeket egy alacsony nyomású légköri képződmény és a benne található meleg, nagy nedvességtartalmú légtömegek által előidézett, felhőszakadással járó zivatarok okozták” – mondta az Index kérdésére Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Ilyenkor gyakoriak a zivatarok a térségben, akkor van gond, amikor hirtelen zúdul le a csapadék. Németország déli részén voltak helyek, ahol néhány óra alatt egyhavi mennyiség esett. 

Előreláthatólag vasárnap estig folytatódik a záporos, zivataros időjárás, majd jövő hét elején inkább már Svájcban, Franciaország északkeleti, keleti részén és Németország Franciaországgal és Svájccal határos területein van esély további zivatarokra.

A mostani számítások szerint a labdarúgó-Eb nyitónapján száraz, nyárias idő lehet, de még nagy a bizonytalanság.

A fővárostól délkeletre fekvő Evry-Gregy-sur-Yerre-ben a lovával együtt sodort el az ár egy hetvennégy éves férfit. A tűzoltók nem tudták megmenteni az életét, az állat túlélte a katasztrófát. Egy 86 éves nő pedig otthonában vesztette életét Souppes-sur-Loing nevű faluban.

Ségolène Royal környezetvédelmi miniszter szerint az elöntött házakban lehetnek még holttestek.  A Párizs keleti felét is magába foglaló Seine-et-Marne megyében továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben, további tizenkét megyére narancssárga figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok. François Hollande államfő csütörtökön katasztrófahelyzetet hirdetett ki az árvíz sújtotta területeken.

A péntek esti csúcspont várhatóan egész hétvégén stabil marad, majd lassan csökkeni kezd a vízállás.

Németország: A legfrissebb, pénteki adatok szerint Bajorországban már legalább hatan haltak meg az áradásokban. Az osztrák határnál lévő Rottal-Inn járásban döbbenetes látvány fogadta a kutatókat. „A víz elmosta, darabokra törte a házakat, ez brutális” – mondta a szóvivőjük. Sokan eltűntek, több tucat emberről nincs hír. Többségük valószínűleg csak azért vált elérhetetlenné, mert nem tudták feltölteni lemerült telefonjaikat. 

A Süddeutsche Zeitung becslése szerint a kár több százmillió euróra tehető Bajorország délkeleti részén. Ez a videó néhány száz kilométerre nyugatabbra, Baden-Württembergben készült még a hét elején. 

Az áramszolgáltatás péntekre csaknem teljesen helyreállt, és a hatóságok most a több helyen az utak és a vízellátás helyreállításán dolgoznak. A katasztrófavédelem és az önkéntesek versenyt futnak az idővel, a vastag rétegben megtelepedett sáros hordalékot gyorsan el kell takarítani, mert kőkemény lesz, ha megszárad.

Románia: A Keleti-Kárpátokban több folyó kilépett a medréből, ketten meghaltak. Bákó megyében egy 41 éves férfit egy pallóról sodort el az áradat, Vrancea megyén pedig egy 70 éves férfi a kerékpárjáról egy csatornába esett, mindketten megfulladtak. Az ítéletidő a Székelyföld egy részén is gondokat okozott.

Míg tavaly a júliusban beállt szárazság volt a probléma, addig jelenleg az eső akadályozza a gazdákat

– mondta a Krónikának Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Májusban Csíkszeredában átlagosan 110 liter csapadék hullott le négyzetméterenként, Alcsíkon ennél valamivel több.

De mi lesz, ha ideér ez a rengeteg víz?

Kell-e a 2013-as dunai árvízhez hasonlóra készülnünk? A rövid válasz az, hogy nem.

Egy kicsit bővebben: a Szajna vize biztosan elkerül bennünket, mert az a La Manche-ba folyik, bennünket csak a Duna vízgyűjtő területe érdekel. Az Országos Vízügyi Igazgatóság összehasonlította a 2013-as időjárási helyzetet a mostanival.

A grafikonokból kiolvasható, hogy idén jóval kevesebb eső esett a Duna vízgyűjtő területén, mint három éve. Ráadásul a mostani ítéletidő inkább az Inn vízgyűjtőjét sújtja. Emiatt a Dunán fokozatot meghaladó vízállások az Inn torkolat alatt alakultak ki. Passaunál szerdán tetőzött a folyó, a másodfok szintjét kevéssel meghaladó, a 2013-as tetőzési szinttől 5 méterrel alacsonyabb vízállással.

A magyar szakaszon már megkezdődött a tetőzés. Nagybajcsnál csütörtökön este 483 cm-t mértek, ami 13 centivel haladja meg az első fokot. Budapestnél 470 cm-t várnak, az alsó rakpart szintje 645 cm-nél van. A legfrissebb előrejelzések szerint nem lesz készültség. 

(források: Thelocal.fr, Thelocal.de, Krónika Online, MTI, Országos Vízügyi Igazgatóság)

Rovatok