Index Vakbarát Hírportál

Németország újra fegyverkezik

2016. június 3., péntek 12:04 | aznap frissítve

Németországban egyre többen vásárolnak gázpisztolyt és váltják ki a fegyverviseléshez szükséges engedélyt - szemlézte pénteken az MTI a Bild német lapot. Nem nehéz kitalálni - és ezt Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője is megerősítette -, hogy az engedélyek számának növekedése a párizsi terrortámadásokkal és a szilveszteri kölni tömeges zaklatással áll összefüggésben. 

A piac robbanásszerűen bővül, a kereskedők forgalma megduplázódott.  A nemzeti fegyvernyilvántartási rendszer adatai alapján a gáz- vagy riasztófegyver tartásához szükséges engedélyek száma (Kleiner Waffenschein, KWS) a tavaly év végi 285 911-ről az idén április végéig 375 286-ra emelkedett, ami 31 százalékos növekedés. 

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert szabadon lehet vásárolni Németországban, de 2003-as, 16 halálos áldozattal járó erfurti iskolai ámokfutás óta csak otthon lehet engedély nélkül tartani őket. Kizáró ok még a büntetett előélet és drog- vagy alkoholfüggőség.

A fegyverkezési trendet egyébként kizárólag az emberek szubjektív biztonságérzetének romlása fűti, hiszen Németországban tavaly a regisztrált bűncselekmények száma - az idegenrendészeti ügyeket nem számítva - nem változott számottevően, 5,9 milliós szinten maradt. Ezen belül a szubjektív biztonságérzetet nagyban befolyásoló lakásbetörések száma csaknem 10 százalékkal, 152 ezerről 167 ezerre emelkedett, miközben nőtt a lopások száma is.

Rovatok