Index Vakbarát Hírportál

Venezuelában már csak egy dologra maradt pénze az államnak

2016. június 3., péntek 06:18

A venezuelai rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel csütörtökön az elnöki palota közelében az országban uralkodó katasztrofális állapotok ellen tiltakozókat. - írja az MTI. A rossz gazdasági helyzet, az alapvető élelmiszerhiány és a romló életkörülmények miatt elégedetlenkedők több száz fős csoportja valósággal megszállta az elnöki palotához vezető utakat, megközelítették az épületet, többen át is jutottak a védő kordonon. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be ellenük, a tüntetők egy része összecsapott a rendfenntartókkal.

A tüntetők a kormányzattal való - szerintük meddő - tárgyalások helyett konkrét intézkedéseket akarnak látni: főleg az élelmiszerellátás javítását, mivel az utóbbi időben szinte teljes hiányt szenved a lakosság olyan alapvető élelmiszerekben, mint a tej, tojás, liszt, baromfi- és marhahús. Az állandó takarékossági intézkedések közepette tényleg úgy tűnik, hogy szinte a könnygáz az utolsó, amire az államnak van pénze.

Ezzel egy időben indiánok képviselőiből álló menet is végigvonult Caracas utcáin, de a szintén indián felmenőkel rendelkező Nicolás Maduro elnök támogatására szerveződött (valószínűleg nem is spontán).

A törvényhozásban többségben lévő ellenzéki erők ugyanakkor megpróbálják féken tartani a spontán tiltakozó akciókat, amelyek egyre durvább formát öltenek. A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű jobboldali pártkoalíció hónapok óta azon fáradozik, hogy népszavazással elmozdítsa helyéről a Hugo Chávez 2013-as halála óta hivatalban lévő elnököt.

Az ellenzék adatai szerint eddig csaknem kétmillió, a kezdeményezést támogató aláírást gyűjtöttek össze; csakhogy a választási bizottság húzza az időt, és csütörtökön elhalasztotta  az összegyűjtött aláírások hitelesítését - pedig a bizottság a törvényben előírt minimális szám tízszeresét kapta kézhez.

A politikai harc ráadásul szigorú korlátok között folytatható csak, ugyanis május 20-án az elnökhöz húzó legfelsőbb bíróság egyhangúlag jóváhagyta Nicolás Maduro elnök döntését a rendkívüli állapot kihirdetéséről. Ennek értelmében a hadsereg és a kormányzó szocialisták ellenőrzése alatt álló polgárőrség ügyel a közrend betartására, csak ők jogosultak élelmiszerosztásra, illetve -eladásra.

A venezuelai belpolitikai válság békés rendezésére több latin-amerikai ország is erőfeszítéseket tesz. Így Argentína, Chile és Uruguay "sürgős politikai párbeszédre" szólította fel Venezuela kormányát és ellenzékét. Közvetítői tevékenységet ajánlott fel Juan Carlos Varela panamai elnök is, aki pénteken Havannába készül a karibi országok csúcstalálkozójára, és ott ismételten párbeszédre kívánja ösztönözni Madurót.

Rovatok