Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek a kormány ellen Varsóban

2016. június 4., szombat 20:09

A két korábbi lengyel elnök, Bronislaw Komorowski és Aleksander Kwasniewski vezetésével tízezrek tüntettek a kormány ellen Varsóban szombaton, annak a 27. évfordulóján, hogy megtartották a második világháború utáni első, részben szabad választásokat. 27 évvel ezelőtt elsöprő győzelmet aratott a Szolidaritás, és ezáltal a keleti blokk országai közül Lengyelország volt az első, ahol szabadon választott képviselők közhatalmat gyakorolhattak, idézi fel az MTI.

Az évfordulót országszerte tömegek ünnepelték. Több lengyel politikus, köztük volt államfők, külügyminiszterek és ellenzéki politikusok közös felhívást intéztek Európa népeihez.  

A ledöntött falak helyén újak emelkednek. Veszélyben az Európai Unió egysége és alapja, a szolidaritás. Populista és szélsőséges politikusok próbálják kihasználni az emberek aggodalmait.

Szélsőséges pártok félelemkeltéssel és üres ígéretekkel törnek a  hatalomra" - áll a közös nyilatkozatban, amely arra szólít fel minden európai polgárt, hogy ébredjen fel a letargiából, védje meg a közös értékeket és hazát, a közös Európát. A levelet Kwasniewski és Komorowski mellett Lech Walesa korábbi elnök, a Szolidaritás egykori vezetője, valamint Wlodzimierz Cimoszewicz, Andrej Olechowski és Radoslaw Sikorski egykori külügyminiszter is aláírta.

  A varsói tüntetést megint a KOD, a Demokráciavédelmi Bizottság elnevezésű civil tömörülés szervezte. A mottója az volt: "Mindannyian a szabadságért". A tömeg azt skandálta: "Szabadság! Egyenlőség! Demokrácia!"

A KOD egyik alapítója, Krysztof Lozinski szerint Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt vezetője nem számított arra, hogy az emberek kiállnak a szabadság ügyéért. Emlékeztetett, hogy az 1989-es rendszerváltás nem volt mindenhol békés, Romániában kivégezték a diktátort, Nicolae Ceaucescut. "Ez lett a eredménye annak, hogy nem volt hajlandó szóba állni a társadalommal. Nem akarjuk, hogy Lengyelországban is így végződjenek a dolgok" - mondta Lozinski.

Szombaton Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője is mondott beszédet a párt aktivistái előtt. Arról beszélt, hogy Lengyelországnak joga van ahhoz, hogy megváltozzon, és olyan országot építsen, amely jobban kedvez a lengyelek túlnyomó többségének.

Rovatok