Index Vakbarát Hírportál

A rendszerváltás óta először ad főpolgármestert Bukarestnek a balközép PSD

2016. június 5., vasárnap 21:48

A rendszerváltozás óta először nyerte el a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a balközép Szociáldemokrata Párt (PSD), ugyanakkor jelentős számú szavazatot gyűjtött egy új politikai erő, a Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) – írja az MTI.

Gabriela Firea, a PSD főpolgármester-jelöltje az exit poll felmérések szerint a szavazatok 42 százalékát kapta. Urnazárást követően a 2012 óta szenátor Firea megköszönte támogatóinak a segítséget és közölte, valamennyi bukaresti lakos polgármestere lesz.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke úgy vélte, hogy Firea győzelme felelősséget jelent a szociáldemokraták számára, akik először nyerték meg a főpolgármesteri tisztséget a rendszerváltozás óta. A legutóbbi két választáson a PSD-ből kilépett Sorin Oprescu volt főpolgármester függetlenként nyert, 2012-ben már a szociáldemokraták is támogatták. Dragnea azt is közölte, hogy Bukarestnek több mint száz éve nem volt női főpolgármestere.

A második helyen végzett Nicusor Dan aki az exit poll felmérések szerint a voksok 29,8 százalékát szerezte meg - bejelentette: az általa alapított USB az év végi parlamenti választáson is indulni fog, ezért az egész országban területi szervezeteket alapítanak. Hozzátette: azért döntöttek így, mert szerinte Romániában jelenleg nincs olyan politikai erő, amely képviselné a mostani pártokkal elégedetlen embereket. Bukarestben az önkormányzati választás nagy vesztesének számító jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Catalin Predoiu – ő a szavazatok 13-14 százalékát szerezte meg –, elismerte vereségét és gratulált a győztesnek.

Az exit poll felmérések eredményének ismertetése után Traian Basescu volt román elnök is megszólalt, akinek pártja, a Népi Mozgalom Párt (PMP) is állított jelölteket Bukarestben. A főpolgármesteri tisztségre pályázó Robert Turcescu a voksok 6 százalékát kapta. 

Basescu úgy vélte, hogy az önkormányzati választásokon először résztvevő PMP-nek ez jó eredmény és reményét fejezte ki, hogy az országos eredmények szerint is sikerül 10 százalék körül teljesíteniük. A román Központi Választási Iroda éjfélre ígérte az első részeredményeket.

Rovatok