Index Vakbarát Hírportál

Három kilométeres sörvezeték épül Brugesben

2016. június 5., vasárnap 18:45

Közösségi finanszírozásból három kilométer hosszú sörvezeték épül Brugesben, írja az MTI. A sörvezeték egy történelmi sörfőzdét fog összekötni egy városszéli palackozóüzemmel.

Az ötlet a De Halve Maan sörfőzde tulajdonosának fejéből pattant ki néhány éve, aki nem szerette volna, ha sörét több száz teherautón, az UNSECO világörökség részét képező macskaöves kisvároson át kellene eljuttatnia a palackozóba.

A környezetbarát, törésálló sörvezeték négymillió euróból valósulhat meg, amelynek mintegy tíz százalékát a helyi sörivók dobták össze. Egyetlen feltételt szabtak csak ki: hogy ők is kapjanak egy csapolópontot a vezetéken.

A vezetékbe ősztől óránként négyezer liter sört fognak átpumpálni. "Ez rengeteg sör, jóval több, mint amit bárki egy életen át képes meginni" – magyarázta a Brugse Zot és a Straffe Hendrik nevű sörökről híres ötletgazda, Xavier Vanneste, akit az utcai kábelfektetések ihlettek meg.

Az adományozókat – az adományok mértéke alapján – arany, ezüst és bronz fokozatokra osztották fel. Aki legalább 7500 euróval szállt be a megvalósításba, az élete végéig napi egy üveg sört csapolhat majd magának. Egy helyi étterem tulajdonosa például 11 ezer eurót ajánlott fel a projekthez.

Rovatok