Index Vakbarát Hírportál

Most épp kilépnének az angolok az EU-ból

2016. június 5., vasárnap 12:12

Az Observer/Opinium közvélemény-kutatása alapján három százalékkal többen támogatják, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, mint ahányan a maradnának. A kilépést a megkérdezettek 43 százaléka támogatta, a maradást pedig csak a 40 százalékuk - írja a Guardian.

A friss kutatásból az is kiderült, hogy a maradást pártolók tábora 4 százalékkal csökkent az elmúlt két hétben. Ebben az időszakban Boris Johnson és Michael Gove is megállást nélkül kampányolt a bevándorlás ellen. A kilépést támogatók tábora három százalékkal nőtt két héttel ezelőtthöz képest.

A bevándorlásellenes kampány sikerességét mutatja, hogy a felmérés alapján ötből két szavazó említi meg a bevándorlást, amikor arról kérdezik, hogy melyik az a téma, ami leginkább meghatározza a választását. A kutatásban megkérdezetteknek csak kicsivel több mint a harmada (35 százalék) említette, hogy fontos neki, hogy az Egyesült Királyság EU-s megkötések nélkül hozhasson törvényeket, és csak 29 százalék veszi figyelembe a kilépés gazdasági hatásait.

A 2007 megkérdezett nagyjából fele gondolta úgy, hogy jobb lenne, ha az Egyesült Királyság saját maga hozhatna törvényeket a bevándorlásról, és nem korlátozná ebben az EU. 12 százalék gondolta úgy, hogy jobb az unióval közösen kezelni a bevándorlást, és 24 százalék szerint a bevándorlás szempontjából mindegy az uniós tagság. Boris Johnson a hétvégén kezdhet újra kampányolni, várhatóan a török EU-csatlakozás veszélyeivel is riogatja a népeket.

Rovatok