Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában betilthatják a benzines és dízeles autókat

2016. június 5., vasárnap 10:42

Egy ideje már egyeztetnek arról a norvég pártok, hogy betiltják a benzines és dízeles autók eladásait az országban, de most úgy tűnik, hogy sikerült is megállapodniuk – írja a portfolio.hu. A norvég napilap, a Dagens Naeringsliv úgy tudja, hogy az ország 4 legfontosabb pártja megállapodott arról, hogy 2025-től már csak elektromos autókat lehessen értékesíteni Norvégiában – írja a lap. Úgy, hogy az ország a világ egyik legnagyobb olajexportőre. 

A hírt a két legnagyobb baloldali párt megerősítette, a jobboldali pártok viszont nem. A Tesla első embere, Elon Musk viszont kifejezetten örült a hírnek, a Twitteren ezt írja:

Just heard that Norway will ban new sales of fuel cars in 2025. What an amazingly awesome country. You guys rock!! pic.twitter.com/uAXuBkDYuR

— Elon Musk (@elonmusk) June 3, 2016

Több országban terveznek hasonló lépéseket, de ilyen messzire még senki sem jutott, Indiában vizsgálják annak a lehetőségét, hogy 2030-tól már ne lehessen újonnan forgalomba hozni benzin- és dízelmotorú autókat, és Hollandiában is terveznek hasonlót, megállapodás azonban még egyik ország politikai pártjai között sincs.

Rovatok