Index Vakbarát Hírportál

Törökországban a tengerbe dobtak egy Airbust

2016. június 5., vasárnap 19:33

A török hatóságok vasárnap az Égei-tengerbe süllyesztettek egy A300 Airbus típusú repülőgépet azzal a céllal, hogy több búvárturistát vonzzanak a térségbe. A gépet az Izmirtől délre fekvő Kusadasi tengerparti üdülőhelynél süllyesztették a mélybe – írja az MTI.

Az 54 méter hosszú, 44 méteres szárnyfesztávolságú repülőgép mesterséges zátonyt formál majd, amelyek igen közkedveltek a tapasztalt búvárok körében. A 36 éves repülőgépet a közeli Aydin városának önkormányzata vásárolta meg egy magán légitársaságtól 270 ezer török líráért (24 millió forintért). Törökország új utakat keres az idegenforgalom fellendítésére, amely jelentősen visszaesett az országban elkövetett halálos támadások után. 

Több százan nézték, videózták csónakokról és hajókról vasárnap délután a Kusadasi-öbölben a repülőgép elsüllyesztését, amely több mint két és fél órán át tartott. Ozlem Cercioglu, Aydin polgármestere szerint így az idegenforgalmi szezont sikerült az év mind a 12 hónapjára kiterjeszteniük. 

Az elmúlt években török üdülőhelyeken három kisebb repülőgépet süllyesztettek a tengerbe a búvárok vonzására, de először engedtek a mélybe egy óriás repülőgépet.

Rovatok