Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb bajban van Netanjahu az egymillió dolláros adomány miatt

2016. június 6., hétfő 09:06

Ügyészségi vizsgálat indult Izraelben az állítólag Benjámin Netanjahu kormányfőnek átadott egymillió eurós (több mint 300 millió forint) adomány ügyében - írta a Háárec című izraeli lap.

Az ügy előzménye, hogy egy párizsi törvényszéken, ahol a francia hatóságok azzal vádolták Arnaud Mimran francia milliárdost, hogy tucatnyi társával áfacsalás révén 282 millió euróval rövidítette meg a francia pénzügyminisztériumot, Mimran mellesleg azt vallotta, hogy egymillió eurót adott át Benjámin Netanjahunak 2009-ben választási kampányára. 

Az összegről a francia bíróságnak bizonyítékai vannak, de az izraeli kormányfő korábban tagadta és hazugságnak nevezte az egymillió dolláros adomány létét. Izraelben 2006 óta kötelező a pártadományokról beszámolni a számvevőszéknek, és a Háárec vizsgálata szerint Netanjahu nem jelentette ennek a pénznek az átvételét.

A Párizsban elhangzottakból nem világos, hogy Mimran pontosan milyen kampányra adta volna a pénzt, de ha valóban volt ilyen támogatás, akkor ezzel mindenképpen megsértették a törvényeket, ugyanis Izraelben a parlamenti választások segítésére a jelöltek egy adományozótól legfeljebb 11 480 sékelt (mintegy 800 ezer forint), a párton belüli előválasztásra pedig legfeljebb 45 880 sékelt (mintegy 3,25 millió forint) fogadhatnak el. Az átvett adomány be nem jelentése is törvénybe ütközik és börtönbüntetéssel sújtható.

A miniszterelnöki hivatalnak a Háárecben olvasható hétfői válasza szerint a kormányfő "nem kapott tiltott támogatást Mimrantól, és minden más állítás hazugság. Mimran hozzájárult a kétezres évek elején Benjámin Netanjahu közszerepléséhez, amikor ő még magánszemély volt és nem viselt politikai tisztséget. Mimran a médiában való megjelenését, Izrael Államért folytatott tájékoztató tevékenységét támogatta a törvényekkel összhangban."

2006 előtt a politikusoknak a párt belső ellenőrei számára kellett jelentést készíteniük a kézhez vett támogatásokról. A Likud jelenlegi ellenőrének nincsenek a birtokában 2013 előtti iratok, mert elődje nem adta át neki őket. 

Mimran neve hangsúlyosan szerepel Netanjahu 2002-es jegyzetfüzetében az adományozókat feltüntető listán, ahogy azt egy újságíró a 10-es tévécsatornán bemutatta. A kormányfő ügyvédje erről a Háárecnek azt mondta, hogy Netanjahu azért írta be a nevét, mert felkérte, hogy támogassa, de végül Mimran nem adakozott.

A Háárec és a francia Mediapart című újság korábbi közös oknyomozó cikkében azt írta, hogy Mimran kiváló kapcsolatokat ápolt az izraeli kormányfővel, nyaralásokat is finanszírozott a Netanjahu család számára az Alpokban és a francia Riviérán, valamint kölcsönadta párizsi lakását a politikusnak, és elvitte egy neves bárba szórakozni.

Rovatok