Index Vakbarát Hírportál

NAÜ: Észak-Korea újraindított egy plutóniumgyárat

2016. június 6., hétfő 19:10

Phenjan feltehetően újraindította plutóniumgyárát Jongbjonban, hogy hasadóanyagot állítson elő atomfegyver készítéséhez, mondta Amano Jukija, Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

A főigazgató műholdképekre hivatkozva mondta, hogy a jelek arra utalnak, hogy a jongbjoni nukleáris komplexum plutóniumgyára újra üzemel. Szerinte Phenjan valószínűleg az ottani atomerőmű elhasznált fűtőanyagából állít elő plutóniumot.

Amano beszámolt arról is, hogy az urándúsító létesítményeket is kibővítették Jongbjonban, így Phenjan nem csak plutóniumot, de a szintén atomfegyverekben használatos dúsított uránt is előállíthat.

Korábbi értesülések szerint Észak-Korea tavaly szeptemberben indította újra az ország legfőbb plutóniumforrásának számító jongbjoni atomreaktort. A reaktor évente hat kilogramm plutóniumot állít elő, ami szakértők szerint elegendő egy atombombához.

James Clapper amerikai hírszerzési igazgató februárban tájékoztatta az Egyesült Államok szenátusát arról, hogy Phenjan kibővítette a jongbjoni urándúsító létesítményt, és hetek választják el attól, hogy plutóniumhoz jusson.

Rovatok