Index Vakbarát Hírportál

A mulatóst éneklő újságírónő, aki meghódította Bukarestet

2016. június 7., kedd 23:54

Egy tévés újságírónő, aki mindenkinél jobban tudja, hogy lehet növelni a népszerűséget: verseskötet és gyerekkönyvet ír, szintetizátoros zenét énekel, és közben feljelenti az aktuális államfőt. A bukarestieknek most meg is választották főpolgármesterüknek a szociáldemokrata Gabriela Fireát. Pedig annyira megosztó, hogy a saját mostohafia is ellene kampányolt.

Elsöpörték Klaus Iohannis román elnök pártját a vasárnapi önkormányzati választáson. Bukarestben a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) nemcsak a győztes Szociáldemokrata Párt (PSD), de a néhány hónapja alakult Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) is megelőzte.

A főváros történetében 100 év után először választottak női főpolgármestert, az egykori televíziós újságírót, Gabriela Firea szenátort.

Firea 42 százalékot kapott, és simán nyert az alig 30 százalékot szerző második helyezett Nicusor Dan előtt. Az eredmény azért meglepő, mert az SDP-t legyűrte a bukaresti Collective Klubban történt tűzeset után kirobbanó korrupciós botrány, amely végül Victor Ponta miniszterelnök lemondásához is vezetett.

Firea győzelmében nagy szerepet játszott, hogy alig másfél hónappal a választás előtt visszalépett a PNL eredeti jelöltje, Ludovic Orban. A jobboldali politikus azután döntött így, hogy április közepén a Romániai Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálatot kezdeményezett ellene, mert a gyanú szerint 50 ezer eurót kért készpénzben egy üzletembertől, hogy aztán ezzel tévéseket vásároljon meg a kampánya népszerűsítésére.

Riporterből államtitkár

Gabriela Firea Csángóföld fővárosában, Bákón született 1972-ben. Középiskolás korában szeretett bele az írásba, ekkor döntötte el, hogy riporter szeretne lenni. 1994-ben végezte el a kommunikáció szakot egy bukaresti egyetemen. Később közgazdaságtant tanult, ez alapozta meg, hogy pénzügyi újságíróként helyezkedjen el.

Már az egyetem alatt dolgozni kezdett. Eleinte szülővárosában a Pur si simplu (Egyszerűen) című magazinnak írt, majd Bukarestben az Azi (Ma) napilaphoz került riporterként. Firea életrajzában úgy fogalmazott, hogy ugyan itt tanulta meg, hogyan kell pénzügyi elemzéseket írni, de végigunta az itt töltött egy évet, ezért örömmel csatlakozott az akkori legnépszerűbb kereskedelmi rádióhoz, a Contacthoz. 

1999-re már a román közszolgálati tévénél dolgozott: a csatorna Román Nemzeti Bankhoz dedikált tudósítója lett. Mellette szerkesztett több esti politikai és gazdasági műsort is. Politikai karrierje is ekkor kezdődött, amikor elfogadta Mugur Isarescu miniszterelnök tanácsadói felkérését. Ő felelt a kormányimázsért, és a poszton annyira bevált, hogy 2000-ben már a kormánykommunikációért felelős államtitkárrá nevezték ki. Hiába végezte jól a munkáját, Isarescu kormányát leváltották, ezért visszatért a televíziózáshoz.

Mostani választási győzelmét leginkább az ezt követő időszakban alapozta meg. Egyrészről mert saját nevével fémjelzett műsort kapott az Antenna-1 csatornán, másrészt mert saját médiabirodalmat kezdett építeni. Eleinte női életmód magazint, majd két gazdasági újságot indított. Kiadóvállalata viszont későn nyitott az internet felé, ezért 2011-ben a vállalkozást végül feladta. Ugyanakkor a médiában jó kapcsolatokat épített ki, kampányát szinte egyik lapban sem támadták, az ellenzéki sajtóban több korábbi alkalmazottja dolgozott.

Néhány hónapig még folytatta az újságírást a bukás után, de nem sokkal később inkább a politikában helyezkedett el. Belépett a PDS-be, ahol a párt egyik megyei jelöltjeként a 2012 decemberi szenátusi választásokon elég jól szerepelt: a szavazatok 74,62 százalékát szerezte meg. Népszerűségét arra használta fel, hogy átvegye a pártja vezetését. 2013-ban a szociáldemokraták teljes egyetértéssel elnökükké választották.

Simán feljelentette az elnököt

Egy jó újságíró, de egy katasztrofális jogász. Jobban tenné, ha a férje, Florentin Pandele polgármester ügyeire figyelne! A voluntarii hivatalban nem mennek rendben a dolgok. Lehet, hogy egyszer már nem találja otthon a férjét, mert letartóztatják

– támadta meg egy 2014-es tévényilatkozatában Traian Băsescu államfő Firea férjét, aki ekkor polgármesterként dolgozott. Pandelének 2008-ban már volt egy korrupciós ügye: azzal gyanúsították, hogy kenőpénzért szabálytalan építési engedélyeket állított ki. Később a vádat ejtették, ezért Firea zsarolás miatt feljelentette Băsescut. Az ügyészség viszont addig nem foglalkozott ezzel, mivel államfőként mentelmi jog illette meg.

Băsescu mandátuma 2014-ben járt le, ekkor újraindították a vizsgálatot ellene. Firea feljelentése az egyike annak a hét ügyészségi ügynek, amelyet jelenleg is folytatnak a volt államfő ellen.

Firea 2013-ban tagja volt a Becsületbíróságnak, amikor az azt javasolta Victor Ponta román elnöknek, hogy vonja vissza a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát Tőkés Lászlótól, a Fidesz EP-képviselőjétől. A kitüntetést 2009-ben ítélték oda az erdélyi politikusnak az 1989-es rendszerváltozás idején betöltött szerepéért. Az elismerést végül 2016 tavaszán vonták vissza Tőkéstől.

A mostohafia ellene kampányolt

Fireának a második férje Pandele. Első házasságából egy közös gyerekük született, a most 21 éves Tudor Stefan. Mostohafiával, a híres androgün modell Razvannal soha nem voltak jóban, aki az elmúlt hetekben finoman, de egykori nevelőanyja ellen kampányolt:

Ha vasárnap behúzzátok az X-et, nehogy azt higgyétek, hogy rám szavaztok!

– írta a Facebookon.

Pandeléhez 2010-ben ment hozzá. Két gyerekük született David Petru és Zian Mihail.

A szintetizátoros népzenével is hódít

Fiera a művészetekben is kipróbálta magát: 2001-ben írta meg verseskötetét, az Egy másik világot, amit állítása szerint a hazafias román költészet Petőfi Sándora, Eminescu ihletett. 2002-ben már három másik szerzővel közösen egy gyerekkönyvet írt, a Tara fon és sodort.

Nem állta meg, hogy ne próbáljon meg zenei karriert indítani. Két albumot is készített Ovidiu Komornyik producerrel és Simone Gerghével, egy másik újságíróval közösen. A mulatós román megfelelőjében, a szintetizátoros népzenében próbálkozott énekesként, nem úgy, mint az egy buli erejéig lemezlovaskodó Gyurcsány Ferenc. 2008-ban jelent meg a Trandafir de la Moldova (Rózsa Moldovából), majd 2011-ben a De petrecere (A Párt) című lemeze. 

(Borítókép: Liviu Dragnea a Román Szociáldemokrata Párt elnöke gratulál Gabriela Fireának a bukaresti főpolgármesteri választás megnyerése után, 2016. június 5-én. Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok