Index Vakbarát Hírportál

Szétesik a horvát kormány

2016. június 7., kedd 12:05 | aznap frissítve

Egyre biztosabb, hogy új választásokat kell kiírni Horvátországban, miután kedden bizalmatlansági indítványt nyújt be a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Tihomir Oreskovic miniszterelnök ellen. A bejelentést Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes tette meg, aki az MTI híradása szerint a lépés egyik okaként a kormány működésképtelenségét jelölte meg. Ráadásul szerinte nem kielégítő a viszony a kormányzó pártok és a miniszterelnök között.

A legnagyobb kormányzó pártként úgy véljük, hogy a mi programunkat is végre kellene hajtani

- mondta.

Karamarko azt mondta, hogy úgy véli, van még idő egy új és komoly kormánytöbbség létrehozására, ennek azonban némileg ellentmond, hogy a kormányfő őt is és másik helyettesét, Bozo Petrovot is lemondásra szólította fel múlt pénteken a közöttük kialakult személyes ellentét miatt.

Másfelől az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) a sajtóértesülések szerint támogatni fogja Oreskovic visszahívását, és azonnal kérni fogja a parlament feloszlatását is. A szociáldemokraták már júliusban kiírnák az előre hozott választásokat, így akár már szeptemberben megalakulhatna az új kormány. 

Ahogy azt május végén mi is megírtuk, Karamarko ellen is bizalmatlansági indítványt nyújtott beSDP,  mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molnak lobbizott. Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és az energiapiacot érintő médiaelemzésekért.

Rovatok