Index Vakbarát Hírportál

3 726 400 000 000 000 forintnyi pénzbe került tavaly az erőszak

2016. június 8., szerda 19:38

Jóval meghaladta a tízezer milliárd dollárt tavaly a belső és nemzetközi fegyveres konfliktusok globális költsége, a konfliktusövezetekből menekülők, illetve otthonukból elűzöttek száma pedig hatvan éve nem volt olyan magas, mint most, áll az MTI által ismertetett Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet szerdai jelentésében.

Az IEP, amelynek Sydneyben, New Yorkban és Oxfordban is vannak kutatóműhelyei, a 163 országot és területet vizsgáló tanulmányban kimutatta, hogy a háborúk, polgárháborúk és egyéb fegyveres erőszakcselekmények 2015-ben 13 600 milliárd dollár (mostani árfolyamon kb. 3 726 400 milliárd forint) veszteséget okoztak a világgazdaságnak. Ez a globális GDP-érték 13,3 százalékával egyenlő, és azt jelenti, hogy a világ minden lakójára 1876 dollár (több mint félmillió forint) háborús költség jutott.

A békefenntartásra és a béketeremtő erőfeszítésekre fordított összeg globálisan nem érte el a fegyveres konfliktusok okozta veszteségek 2 százalékát - áll az IEP jelentésében. A tanulmány szerint tavaly 81 országban javult a szervezet által 23 mennyiségi és minőségi kritérium alapján összeállított békeindex, 79 országban azonban romlott, és a visszaesés ezekben az országokban nagyobb mértékű, mint a 81 országban mért javulás.

A legrosszabb indexet a háború dúlta Szíria kapta, és a sereghajtó ötös mezőnyben szerepel Dél-Szudán, Irak, Afganisztán és Szomália is. A legbékésebb felső ötös csoportban van Izland, Dánia, Ausztria, Új-Zéland és Portugália. Ezek az országok az IEP meghatározása szerint a "nagyon magas" békeindexű csoportban vannak. Magyarország a legtöbb EU-társállamhoz hasonlóan a "magas" békeindexszel jellemzett második legjobb kategóriába került.

Az Egyesült Államok a "közepes", Oroszország és Ukrajna a "nagyon alacsony" békeindexű országok között szerepel. Az IEP ismertetése szerint a vizsgált országokban és területeken él a világ lakosságának 99,6 százaléka. Egy másik nagy nemzetközi hadászati-védelmi kutatóműhely, a londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) a globális konfliktusokról összeállított, minap ismertetett éves felmérésében - The Armed Conflict Survey 2016 - kimutatta, hogy tavaly 40 "aktív" fegyveres konfliktus zajlott a világban, kettővel kevesebb, mint 2014-ben.

E konfliktusokban 167 ezren, vesztették életüket, 13 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban, a menekültek száma viszont jelentősen emelkedett: tavaly 12,1 millióan menekültek el a konfliktusövezetekből, 2,9 millióval többen, mint 2014-ben. Az IISS becslése szerint a szíriai polgárháborúnak 2015-ben 55 ezer halálos áldozata volt.

Rovatok