Index Vakbarát Hírportál

A francia felsőház feloldaná az orosz szankciókat

2016. június 8., szerda 22:22

Nagy többséggel megszavazta a francia felsőház az Oroszország elleni EU-s szankciók feloldását. A 335 fős házban leadott 302 igen azonban jogilag semmire sem kötelezi Brüsszelt, hiszen a szankció a 28 EU-tag jóváhagyásával történt.

Áprilisban már kezdeményezték francia parlamenti képviselők, hogy a kormány ne támogassa a július 31-én lejáró szankciók meghosszabbítását. Követelésük szerint az Ukrajnához tartozó Krím orosz elcsatolása miatt 2014-ben bevezetett szankciók hatástalanok voltak és csak ártottak az EU gazdaságának. Párizs véleményével ért egyet a V4-ek csoportja is, a magyar kormány többször egyértelművé tette, hogy nem támogatja a szankciókat, de mindenképp vitát akar róluk az automatikus meghosszabbítás helyett.

Az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker korábban kijelentette, mindenképp fennmaradnak a szankciók. Igaz, a tervek szerint a napokban a szentpétervári gazdasági fórumra utazik – ilyen vizitre a szankciók óta nem volt példa – és ott Vlagyimir Putyinnal is találkozik, ami mégis arra utalhat, hogy Brüsszel és Moszkva közeledhet egymáshoz. Ebben az esetben Oroszország kimondhatja, hogy a világ lényegében tudomásul vette az egyoldalú határmódosítást.

Rovatok