Index Vakbarát Hírportál

A Szabadságpárt megtámadja az osztrák elnökválasztás eredményét

2016. június 8., szerda 11:09

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az alkotmánybíróságon megtámadta az államfőválasztás eredményét, írja az MTI.

Heinz-Christian Strache, a párt elnöke százötven oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri.

A pártelnök bejelentése szerint kilencvennégy körzetben történtek visszaélések. Nyolcvankét helyen fordult elő, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok megszámlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat, és néha ezt nem egy arra jogosult személy végezte.

A panasz szerint továbbá néhány választókörzetben nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott.

Ha nem történtek volna ezek a szabálytalanságok és hibák, Norbert Hofer lenne az államfő - jelentette ki Strache.

Nem rossz vesztesek vagyunk, hanem felelősséget érzünk a demokrácia iránt

– mondta Strache, aki kötelességének érzi, hogy megtámadja a választási eredményt.

Az eljárás akkor lehet sikeres, ha bebizonyítják, hogy a hiba jelentősen megváltoztatta az eredményt. A döntéstől függően a választási eljárás szabálytalannak talált szakaszát meg kell ismételni, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy új szavazást kell kiírni, hanem lehetőség szerint újra kell majd számolni a szavazatokat.

Az alkotmánybíróságnak négy hete van arra, hogy megvizsgálja a beadványt és döntést hozzon. Ez még várhatóan tehát az előtt megtörténik, hogy az új államfő hivatalba lépne.

Rovatok