Index Vakbarát Hírportál

Ez Magyarországon nem történhetne meg

2016. június 8., szerda 07:18

Michel Temer ügyvezető elnök szövetségeseinek számító, vezető brazil politikusok letartóztatását kezdeményezte a latin-amerikai ország főügyésze, azzal vádolva őket, hogy akadályozzák a Petrobras olajipari vállalat kiterjedt korrupciós botrányának vizsgálatát – írja az MTI a TV Globo hírcsatorna értesülésérehivatkozva.

A főügyész José Sarney volt államfő mellett egy volt miniszter szenátort, valamint a törvényhozás alsó és felső házának elnökeit vetetné őrizetbe. Mind a négyen az államfői posztot ideiglenesen betöltő Temer centrista Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához tartoznak, és május elején kulcsszerepet játszottak Dilma Rousseff elnöknek a hivatalából való felfüggesztésében.

A főügyész kezdeményezéséről a szövetségi legfelsőbb bíróság vezetője dönt majd.  Az ügy egy május végén közzétett hangfelvételen alapul, melyen az említett személyek arról tanácskoznak, milyen törvénnyel lehetne korlátozni a Petrobras-botrány folyamatban lévő vizsgálatát, amely már számos politikus letartóztatásához vezetett.

Az idei nyári olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat korrupciós botránya miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányait.

Borítókép: Dilma Rousseff brazil elnök felfüggesztéséért tüntető tömeg Rióban (2016. március) Europress / Getty - Victor Moriyama

Rovatok