Index Vakbarát Hírportál

Kórházat bombáztak Aleppóban

2016. június 8., szerda 15:07

Tizenöt ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek Aleppó keleti részén, amikor bombatalálat ért egy kórházat – írta a BBC helyi forrásokra hivatkozva.

Szíria egykor legnépesebb, több mint kétmilliós városa a februárban életbe lépett tűzszünet ellenére is harcok középpontjában áll. Ezen nem segítettek az áprilisban zátonyra futott genfi tárgyalások a szíriai erők és a felkelők között.

A terület egy része a Bassar Aszad szíriai elnököt képviselő hadsereg ellenőrzése alatt áll, északon egy negyedet a vele szemben küzdő kurdok nagyobb részt pedig a szintén Aszaddal szemben álló felkelők uralnak. A városban nem, de kelet felé a kisebb településeken az Iszlám Államé a hatalom.

Az orosz támogatást élvező Bassar Aszad korábban már jelezte, mindent megtesz a város teljes visszaszerzéséért. „Aleppó lesz a sír, ahol eltemetik Törökország vágyálmait” – mondta líraian a szíriai elnök, utalva arra, hogy a felkelők török támogatással próbálják megerősíteni pozícióikat.

A szíriai hadsereg visszautasítja a vádakat, amelyek szerint hordóbombákat vetettek volna be bármikor, az eddigi harcok során.

Áprilisban már semmisítettek meg egy kórházat Aleppóban, akkor 50 ember vesztette életét. Az Orvosok az Emberi Jogokért szerint a polgárháború öt éve alatt a harcokban 740 orvos halt meg 360, kórházak és más egészségügyi létesítmények elleni támadásban.

Rovatok