Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy civil a lengyelországi NATO-hadgyakorlatban

2016. június 8., szerda 13:37

Amerikai katonai teherautóval ütközött egy lengyel autós az Anaconda-16 fedőnevű NATO-hadgyakorlat egyik helyszínén, Lengyelország nyugati részén; a balesetben egy polgári személy meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült - közölte az MTI.

A civil jármű egy teherautónak ment neki, ami rátért az A18-as autópályára Swietoszow közelében. A kocsi vezetője meghalt a balesetben, utasa pedig megsérült.

24 ország, köztük Magyarország 31 ezer katonájával zajló hadgyakorlat szóvivője azt mondta, a nagy teherautó egy konvoj tagjaként haladt az Anaconda gyakorlat keretében.

A baleset okainak kiderítésére vizsgálatot indítottak.

Lengyelországban kedden kezdődött meg az Anaconda-16 fedőnevű tíznapos szárazföldi, légi és tengeri NATO-hadgyakorlat. A művelet hét gyakorlótéren zajlik, ahol összesen 3 ezer harci járművet, 105 repülőgépet és 12 hadihajót vonultatnak fel. Az Anaconda hadgyakorlatokat 2006 óta rendezik meg kétévente Lengyelországban. A legfontosabb feladat idén az, hogy a nemzeti parancsnokságok, valamint a nekik alárendelt katonák azt gyakorolják, miként működnének együtt hibridháborús fenyegetés esetén.

A hibrid háború a fegyverek és katonák rejtett bevetését használó, a hírszerzésre és a közvélemény manipulálására kiemelten támaszkodó hadviselési forma, fogalma a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása után terjedt el a katonai szóhasználatban.

Rovatok