Index Vakbarát Hírportál

Ügyetlen majom okozott országos áramszünetet Kenyában

2016. június 8., szerda 13:36

Kedd délelőtt egy majom megcsúszott a kenyai KenGen energetikai céghez tartozó Gitaru vízierőmű épületének tetején, és egyenesen az egyik transzformátorra bukfencezett. A 225 megawattos erőmű a legnagyobb Kenyában, és önmagában az ország elektromos energiaellátásának 10 százalékát adja.

A trafó lekapcsolt, ez pedig dominószerű eseménysort indított el. Az erőműben azonnal más trafók is leálltak, és összesen mintegy 180MW esett ki az áramtermelésből. Ezt az ország elektromos hálózata nem tudta kezelni, ezért négy órára lényegében egész Kenyában leállt az áramszolgáltatás. Ahol volt, bekapcsolták a tartalékgenerátorokat, ami persze drága, így elég sok vállalkozás megsínylette a munkaidő közepén történő áramszünetet.

A vervetmajom a hírek szerint akár még túl is élhette a balesetet. Az esetről beszámoló Washington Post a KenGen-re hivatkova állítja, hogy a majom túlélte a balesetet, bár ezt a vadőrök szervezete nem erősítette meg. Az erőművet elektromos kerítés védi az állatoktól, de a jelek szerint a főemlősök ellen ez kevés.

Rovatok