Index Vakbarát Hírportál

Azt hitték, embercsempész nagyhalat fogtak, de lehet, hogy csak egy menekült

2016. június 9., csütörtök 15:51

Az olasz hatóságok nagy fogást jelentettek be kedden: Szudán kiadta nekik az etióp Mered Medhanie-t, az Afrikából Európába irányuló embercsempészet egyik fontos alakját. A 35 éves csempészt a brit és olasz hatóságok segítségével kapták el a szudáni rendőrök májusban, és a héten szállították át Rómába.

Az azóta eltelt napokban azonban erős gyanú merült fel, hogy a foglyul ejtett férfi valójában nem is Medhanie, de még csak nem is egy piti kis embercsempész-kolléga, hanem csak egy menekült a sok ezer közül, akik arra várnak, hogy valaki átcsempéssze őket Európába. Egyrészt a családja és barátai is azt állítják, hogy súlyos félreértés történt, másrészt egy újságíró is úgy tudja, a hatóságok egy teljesen ártatlan embert kevertek össze a régóta keresett csempésszel.

Lehet, hogy csak a keresztnév stimmel

A fogva tartott férfit a barátai  27 éves eritreai Mered Tesfamariamként azonosították a médiában megjelent képek alapján. Egy Norvégiában élő nő azt állítja, hogy a férfi testvére. Egy Etiópiában élő rokon is bejelentkezett. Egy Meron Estefanos nevű svéd-eritreai újságíró pedig, aki korábban telefoninterjút készített Medhanie-val, megkeresett több általa csempészett menekültet, akik szintén mind azt mondták, nem ő látható az elfogott férfiről készült képeken.

Francesco Lo Voi, a palermói főügyész azt nyilatkozta, alaposan meg fogják vizsgálni, van-e bármi alapja a gyanúnak. A férfi elfogásában segédkező brit bűnüldöző szerv, az NCA szerint korai lenne még bármit mondani, de ők megbíznak a hírszerzés képességeiben.

A Tábornok becenéven is emlegetett Medhanie volt felelős többek között annak a 359 migránsnak az életéért, akik még 2013 októberében fulladtak a tengerbe Olaszország partjainál. Estefanos szerint Szudánban azt pletykálják, hogy Medhanie-t valóban elfogták a helyi hatóságok, de megvesztegetésekkel még a börtönből sikerült eltűnnie.

Rovatok