Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan semmisítette meg az áldozatait egy drogkartell

2016. június 9., csütörtök 10:14

Egy észak-mexikói börtönben, a személyzet közreműködésével semmisítették meg korábban elrabolt áldozataikat a Los Zetas nevű hírhedt drogkartell tagjai – írja az MTI. Coahuila szövetségi állam rendőrsége öt gyanúsítottat vett őrizetbe az ügyben.

Az amerikai határnál lévő Piedras Negras börtönében a Los Zetas tagjai megölték az áldozataikat, majd a holttesteket leöntötték üzemanyaggal, a börtön különböző részein tartályokban elégették, végül a hamvakat kivitték a börtönből, és egy közeli folyóba szórták – mindezt azért tudták megtenni, mert a börtönőrök, a rendőrök és más hivatalos személyek is együttműködtek velük.

Eddig hét olyan áldozatot azonosítottak, akiket 2009 és 2012 között az intézet falain belül tüntettek el, de a hatóságok szerint akár 150 is lehet azok száma, akiket a börtönben hamvasztottak el.

A kartell irányítja a börtönöket

Az El Espanol helyi lap korább riportja szerint a rémtettek azért történhettek meg, mert a Piedras Negras-i börtön 2010 és 2012 között teljes egészében a Los Zetas ellenőrzése alatt állt. Ebben az időszakban a börtön egyfajta bűnözői központként működött, a lakói hatósági egyenruhákat készítettek a drogkartell tagjainak, és járműveket alakítottak át kábítószer és fegyverek zavartalan szállítására. A Los Zetas pedig eközben az intézeten belül megkínozta, megölte és elégette a térségben elrabolt áldozatait, akiknek döntő többsége magának a szervezetnek, illetve rivális bandáknak a tagjai közül került ki.

Az Egyesült Államokkal határos Coahuila az egyik legveszélyesebb mexikói állammá vált az utóbbi évtizedben. Csak a Piedras Negras-i börtönből 2012-ben több mint 130-an szöktek meg alvilági kapcsolataik segítségével. A mexikói ombudsman szerint az országban

minden 10 börtönből hatot a bűnszervezetek tagjai irányítanak.

Elsősorban a túlzsúfoltságnak, az őrök hiányának és a korrupt tisztségviselőknek tulajdonítják azt, hogy ennyire alacsony szintű a biztonság a mexikói büntetés-végrehajtási intézményekben.

Rovatok