Index Vakbarát Hírportál

Nem ez volt az első vitatható döntése az Amerikát megrázó nemierőszak-ügy bírójának

2016. június 9., csütörtök 06:52

 Miután óriási felzúdulást okozott Amerikában, hogy egy stanfordi diák csupán hat hónap börtönt kapott egy magatehetetlen lány megerőszakolásáért (az ügyről itt írtunk hosszabban), most kiderült: a bíró máskor is hozott vitatható döntést nemi erőszak ügyében. 

Az Uproxx azt írta, Aaron Persky bíró egy olyan ügyben járt el korábban, amelyben egy csoportos nemi erőszak áldozatának poszttraumás stressz szindrómája volt. Abban a perben úgy határozott, a védelem bemutathat az áldozatról olyan, egy évvel az erőszak után készült fotókat, amelyen a nő társaságban van, mosolyog, kihívó ruhát visel. A vádlott védője akkor arra hivatkozott, hogy a fotók bizonyítják, hogy az áldozat nem mond igazat, amikor társasági elszigetelődésről beszél.

Az Uproxx azt írja, érthetetlen, hogy miért gondolta a fotókat relevánsnak a bíró, amikor a poszttraumás stressz nagyon sokféle lehet. A lap megjegyzi, hogy az áldozati pszichológia nagyon bonyolult dolog, Persky döntése pedig mostani ítélettel együtt mutat egyfajta mintát.

Rovatok