Index Vakbarát Hírportál

Szomáliai iszlamisták rohantak le egy támaszpontot

2016. június 9., csütörtök 09:05

A szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia tagjai csütörtökön behatoltak az országban állomásozó etióp katonák egyik támaszpontjára – írja az MTI. Az első hírek szerint 43 etióp katonát mészároltak le, később már azt állították a terroristák, hogy 60 embert öltek meg, közülük pedig 16-an estek el. A kelet-afrikai ország középső részén fekvő támaszpont Halgan városában van, a fővárostól, Mogadishutól 300 kilométerre északra. Az etióp katonák az Afrikai Unió Szomáliában jelen lévő, különböző afrikai országok katonáiból álló békefenntartó missziójának (AMISOM) tagjai.

Az Afriaki Unió szóvivője szerint azonban ezek az állítások nem valósak, a katonák a támadást visszaverték, és közben 110 terroristát öltek meg, illetve egy nagy adag fegyvert is zsákmányoltak tőlük

írja a Reuters.

Abdiasis Abu Musab, a szélsőségesek hadműveleteiért felelős szóvivő közölte, hogy megrohamozták az AMISOM bázisát Halganban. Állítása szerint megsemmisítették a támaszpont bejáratát és egyes épületeit. A rajtaütés előtt egy öngyilkos merénylő felrobbantotta az általa vezetett járművet a támaszpont bejáratánál. A helybeliek előbb egy hatalmas robajt hallottak, majd gépfegyverek ropogását.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el az országban állomásozó idegen katonák, vagyis a 22 ezer fős AMISOM támaszpontjai, konvojai ellen.

Rovatok