Index Vakbarát Hírportál

Trumpról viccelődött, Clintont dicsérte Obama egy talkshowban

2016. június 9., csütörtök 06:27

A demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont dicsérte Barack Obama amerikai elnök az NBC televízió esti talk-show műsorának (The Tonight Show) vendégeként, írja az MTI. Az elnökkel készített interjú csütörtökön, helyi idő szerint este kerül csak adásba, de az amerikai sajtó már részleteket tett közzé a szerdán felvett beszélgetésből.

A műsorban Obama elnök nem mondta ki nyíltan, hogy Hillary Clintont támogatja, de "nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ki mellett áll". Clintonról azt mondta, "lefegyverzően okos, kemény és mélyen szívén viseli a dolgozó emberek gondjait, a gyermekek iskoláztatását, s gondoskodik arról, hogy gazdaságunk erősödjék".

Jimmy Fallon műsorvezető kérdésére, hogy mit gondol, a republikánusok örülnek-e Donald Trump elnökjelöltségének, Obama azzal replikázott: "Mi örülünk neki, de azt nem tudom, hogy ők hogyan éreznek."

Obama az elnökjelöltségért folyó kampányban végig, elismeréssel szólt Clintonról, és többször is kifejtette, hogy alkalmas az elnökségre, ugyanakkor nyíltan még nem támogatta. Elemzők arra számítanak, hogy ez csütörtökön megtörténik, miután az elnök a Fehér Házban fogadja Bernie Sanders vermonti szenátort, Hillary Clinton pártbéli vetélytársát.

A talk-showban Obama kitért Sanders szenátorra is, akiről ugyancsak méltató szavakkal beszélt, kiemelve, hogy a vermonti politikus "óriási energiát" fektetett a kampányba, és "új elképzeléseket" hozott a közbeszédbe. Mindazonáltal fontosnak tartotta ismét leszögezni, hogy szerinte az egész előválasztási folyamat azt bizonyította, hogy Hillary Clinton a jobb elnökjelölt.

Obama közölte, reméli, hogy hogy kettejük éles kampánya után néhány héten belül sikerül majd egységbe kovácsolni a demokrata tábort.

A Politico című lap értesülései szerint a tévéműsor felvételére New Yorkba induló elnöki repülőgépen Obama Clinton keddi győzelmi beszédét is dicsérte, a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest pedig elmondta a gépen utazó újságíróknak hogy az elnök maga is történelmi pillanatként értékelte Clintonnak a keddi hat előválasztáson aratott győzelmeit.

Earnest arról is beszélt: Obama nem zárja ki annak lehetőségét, hogy még a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciója előtt beszálljon a kampányba, részletekkel azonban nem szolgált. Csupán annyit mondott: "Objektív tény, hogy a demokrata táborban országszerte Obama a legnépszerűbb politikus, s ez azt jelenti hogy az elnök különösen befolyásos szószólója a demokraták elnökjelöltjének."

Rovatok