Index Vakbarát Hírportál

Rendőr nyújtott menedéket az tel-avivi merénylőnek

2016. június 10., péntek 09:02 | aznap frissítve

Az izraeli hadsereg általános zárlatot rendelt el vasárnap éjfélig a palesztin területekre a szerdai tel-avivi merénylet és a sávuót, a hetek izraeli ünnepe miatt. Ennek idejére lezárják Ciszjordánia és a Gázai övezet Izraelbe vezető átkelőhelyeit, de a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez tartó imádkozókat átengedik a ramadán muzulmán böjti hónap első pénteki imájához, valamint egészségügyi vészhelyzetekben és humanitárius okból is megnyitják a határt. 

A ramadán első pénteki ünnepnapjára magas fokú készültséget rendeltek el, több ezer rendőr és önkéntes biztosítja a rendet Jeruzsálemben és az izraeli fennhatóság alatt álló környező arab falvakban.

Zsidó pünkösd

Idén tovább növeli a biztonságiakra nehezedő nyomást, hogy szombat este kezdődik a zsidó sávuót, magyarul hetek, vagy másik nevén tóraadás ünnepe, ami a keresztény vallásban a pünkösdnek felel meg. Ez a három zarándokünnep egyike, amikor a hagyományőrző zsidók ellátogatnak Jeruzsálembe, és ugyanazokon a szűk sikátorokon közelítik meg a siratófalat, mint amelyeken a muszlimok az al-Akszát.

A feszültség csökkentése érdekében péntekre lezárták a zsidó negyed felé tartó imádkozók előtt az óváros muzulmán negyedén átvezető Damaszkuszi kaput, ők csak a Jaffa kapun tarthatnak céljuk felé. 

A ramadán idején a muzulmánok napkeltétől napnyugtáig minden nap böjtölnek, még folyadékot sem vehetnek magukhoz. A holdhónapokhoz igazodó muzulmán naptár miatt az ünnep vándorol, az év különböző időszakaira esik. Idén nehézséget jelent, hogy a rekkenő hőséggel járó júniusban tartják.

Rendőr nyújtott menedéket az egyik menekülő merénylőnek

Mint közben kiderült, hogy egy szolgálaton kívüli rendőr nyújtott menedéket az egyik menekülő tel-avivi merénylőnek, mert nem tudta, hogy ő is részese a gyilkosságoknak - írja az MTI.

A szolgálaton kívüli rendőrt is értesítették szerdán a támadásról, és amint elindult otthonából, hogy csatlakozzon a merénylők utáni hajtóvadászathoz, egy sokkos állapotban lévő, menekülő fiatalemberbe botlott, aki csak annyit tudott mondani, hogy "vizet, vizet". A rendőr ezért bevitte otthonába, leültette, és családjára bízta a férfi ellátását, ő pedig fogta pisztolyát, és a támadók üldözésére sietett.

Szokatlanul elegáns volt

Amikor a biztonságiakkal együtt elfogta a Szaróna negyedben lövöldöző egyik terroristát, észrevette, hogy ugyanúgy, Izraelben szokatlanul elegánsan van felöltözve - fekete öltönyben, fehér ingben, nyakkendőben -, mint a hazavitt ismeretlen fiatalember.

A nyári estéken általában lazán, nadrágban és pólóban járó izraeliek körében öltönyt, nyakkendőt egy kávéházi negyedben csak a jogászok hordanak, a szemtanúk egyértelműen mind "ügyvédnek öltözött" merénylőkről számoltak be.

A meglőtt merénylőt látva a rendőr rögtön rájött, hogy egy másik menekülő terroristát vitt haza lakásába, ahol felesége és annak szülei voltak. Mint egy rakéta azonnal hazarohant, és útközben riasztott két másik rendőrt, akiktől segítséget kért.

Családja körében megtalálta, majd azonnal megbilincselte a nappaliban, a heverőn ülő riadt, és még mindig egész testében remegő 21 éves palesztin terroristát.

A két palesztin merénylő szerda éjjel nyitott tüzet Tel-Aviv egyik divatos, üzletekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében, megölve négy izraelit és megsebesítvetovábbi 18-at. A merénylet az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő támadás a palesztin erőszakhullám tavaly októberi kezdete óta.

Rovatok