Index Vakbarát Hírportál

Amal Clooney védené az Iszlám Állam szexrabszolgáit a bíróságon

2016. június 11., szombat 11:06

Amal Clooney, a híres nemzetközi emberjogi ügyvéd a Nemzetközi Büntető Bíróság elé akarja idézni a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet a jazidi közösség ellen elkövetett emberi jogi bűnökért, a rabszolgaság, szexuális erőszak és népirtás áldozatául esett jazidi nőket pedig ő maga képviselné a perben. 

Tudjuk, hogy több ezer jazidit öltek meg, több ezer jazidi nőt használtak rabszolgának. Tudjuk, hogy rendszeresen megerőszakolták őket, és ez még most is folyik. És még senki nem vontak ezért felelősségre

– mondta Amal Clooney, aki amellett, hogy nemzetközi hírű emberi jogi ügyvéd, arról is híres, hogy George Clooney a férje.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2014 óta az iraki vallási kisebbség több mint 400 ezer tagját űzte el észak-iraki otthonából, és megöltek, megerőszakoltak, rabszolgaságba vetettek több ezer jazidit. A kurd nyelv egyik dialektusát beszélő, monoteista vallású jazidik elleni kegyetlenkedéseket pedig azzal próbálták igazolni az iszlamisták, hogy sátánimádóknak kiáltották ki a jazidikat.

A jazidik képviselői, köztük a Nobel-békedíjra jelölt Nadia Murad Basee Taha igazságszolgáltatást követel a terroristák bűncselekményeiért. Tahát magát is elrabolták, rabszolgaként tartották és megerőszakolták az iszlámisták, de sikerült megszöknie fogságukból. Decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte az ügyet, cselekvésre szólítva fel a nemzetközi közösséget. Az Egyesült Államok, az Európai Parlament és az Európa Tanács népirtásnak minősítette az iszlamista csoport bűncselekményeit. 

Amal Clooney libanoni származású brit ügyvéd többek között védte már az Al Jazeera Egyiptomban bíróság elé állított újságíróit, a Wikileaks-alapító Julian Assange-ot, részt vesz az ENSZ három tagú bizottságában, ami a izraeli-palesztin konfliktus háborús túlkapásait vizsgálja és az ENSZ szíriai különmegbízottjának, Kofi Annannak is a tanácsadójaként dolgozik. 

(Borítókép: Amal Clooney emberi jogi ügyvéd, az Amnesty Internation képviselője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén, 2015. szeptember 17-én. Fotó: AFP / Fabrice Coffrini)

Rovatok