Index Vakbarát Hírportál

Eddig nem szabotálja az Eb-t a francia sztrájkhullám

2016. június 11., szombat 16:07

Folytatódnak a munkajogi reform miatt indult sztrájkok Franciaországban, eddig azonban még okoztak nagyobb fennakadásokat a pénteken elindult foci Eb-n. A sztrájkok és a terrorfenyegetettség ellenére a péntek esti nyitómérkőzés Párizsban nyugalomban zajlott, semmi nem akadályozta meg a 80 ezer nézőt abban, hogy időben kiérjen a Stade de France nemzeti stadionba a Franciaország-Románia összecsapásra. A Mars-mezőn található dupla kordonnal elkerített szurkolói zónában pedig több mint 40 ezren gyűltek össze, 1100 rendőr és több mint négyszáz biztonsági őr biztosítása mellett. Sztrájkból viszont egyre csak több lesz,

szombattól már az Air France pilótái is sztrájkba léptek.

A légitársaság viszont a tengeren túli és belföldi járatok 90, a többi járatnak pedig a 75 százalékát biztosítja, az utasokat pedig igyekeznek előre értesíteni, ha a járatukat törölnék. A vasúti közlekedésben is folytatódik egész hétvégén a sztrájk, de ez elsősorban a vidékre induló belföldi vonatokat érinti, a párizsi gyorsvasúthálózat és a fővárosi tömegközlekedés üzemel. A hulladékszállítók sztrájkja miatt Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere pénteken magáncégeket bízott meg a bérházak előtti kukák kiürítésével, amelyek meg is kezdték délelőtt a szemétszállítást. A városvezetés szerint viszont néhány napra szükség lesz, mire a helyzet visszaáll a normális kerékvágásba.

A francia kormány számára jelenleg a sztrájk és a terrorfenyegetettség mellett a legfőbb gondot a futballhuligánok okozzák a Marseille-ben történt összetűzések után. A angol és az orosz labdarúgó-válogatott esti mérkőzése az egyike az Európa-bajnoki mérkőzés öt rizikós találkozójának Patrick Kanner francia sportminiszter szerint, aki azt nyilatkozta, hogy a biztonsági erők mindent megtesznek a rendbontások elkerülésére.

A mediterrán városban második napja tartó rendbontások kezdeményezői szombat hajnalban a város régi kikötőjében randalíroztak, a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük az agresszív, többnyire részeg drukkerek megfékezésére, akik között oroszok és franciák is voltak. Korábban, csütörtök este és péntek délután már történtek rendbontások Marseille-ben, több tucatnyi futballszurkoló csapott össze rendőrökkel, akik könnygáz alkalmazásával vették elejét a helyzet súlyosbodásának.

Szombat este közel 20 ezer angol és 12 ezer orosz szurkolót várnak a mérkőzésre, akik egymástól szigorúan elválasztott útvonalon közlekedhetnek csak.

Rendőrségi források szerint az Eb első öt fordulójából öt mérkőzésen lesz megerősített rendőri védelem a huligánok veszélye miatt:

Rovatok