Index Vakbarát Hírportál

Izrael házrombolásokkal reagál a merényletekre

2016. június 11., szombat 13:43

Az izraeli hadsereg szombatra virradóra lerombolta egy fiatal palesztin merénylő családjának a házát a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta faluban. Szemtanúk szerint a kétemeletes épületet buldózerek döntötték romba a hét családtag jelenlétében. A hadsereg szóvivője szerint ellenállást nem tanúsítottak.

A feszültség azután éleződött ki megint az izraeli hatóságok és a palesztinok között, hogy két palesztin lövöldöző szerda éjjel Tel-Aviv központjában megölt négy izraeli civilt és további tizennyolc embert megsebesített. A merényletre Benjámin Netanjahu miniszterelnök határozott választ ígért és a házrombolások felújításával fenyegetőzött.

Jattában - ahonnan a szerdai merényletet két elkövetője is érkezett - egy 15 éves palesztin fiatal családjának a házát rombolták le. A fiú januárban a ciszjordániai Otniel településen agyonlőtt egy 38 éves izraeli ápolónőt, hat gyermekének a jelenlétében. Az eset mélyen megrázta az izraeli közvéleményt, Netanjahu pedig ezután jelentette be, hogy lerombolják a terroristák házait. A házrombolások ugyanakkor sokan hevesen bírálják, mert úgy gondolják, hogy

ezzel kollektív bűnösséget mond ki az izraeli állam, ami megengedhetetlen.

A házrombolások mellett az izraeli kormány máshogy is bünteti a palesztinokat a szerda merényletek után:  

A biztonsági erők emellett felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét is. Az izraeli katonai rádió utalt arra, hogy várhatóan lerombolják a két merénylő családjának a házait is.

Rovatok