Index Vakbarát Hírportál

A melegeket nem engedik véradással segíteni

2016. június 13., hétfő 00:25

A több mint 50 sérülttel járó orlandói mészárlás után nagy szüksége van a kórházaknak vérre, azonban pont a megtámadott LMBTQI-közösség tagjai közül vannak sokan eltiltva attól, hogy vért adjanak.

Elkezdett terjedni vasárnap az az információ, hogy a meleg emberek véradására vonatkozó régi tilalmat feloldották, a OneBlood nevű szervezet azonban határozottan cáfolta ezt, írja az NBC. A OneBlood az ilyen híreket hamisnak minősítette, és közölte, hogy a véradásra vonatkozó irányelvek most is hatályban maradnak.

Az LMBTQI-közösség által régóta sokat bírált irányelv szerint azok a férfiak és transznemű nők, akiknek az előző egy évben szexuális kapcsolata volt más férfival, nem adhatnak vért, másképp fogalmazva: az aktus után 12 hónapig tartózkodniuk kell a véradástól.

A Vox felidézi, hogy az amerikai FDA (Food and Drug Administration) tavaly lazított a három évtizedes tilalmon, amely eredetileg mindazokat a férfiakat és transznemű nőket örökre eltiltotta a véradástól, akiknek valaha szexuális kapcsolatuk volt férfival.

Rovatok