Index Vakbarát Hírportál

Többeket őrizetbe vettek a Fallúdzsából menekülők meggyilkolása miatt

2016. június 13., hétfő 19:03

Az iraki kormány vizsgálatot indított, miután vélhetőleg több tucat Fallúdzsából menekülő szunnita muszlimot végeztek ki az Iszlám Állam elleni ostromban segítő síita milíciák. A városban 90 ezer civil maradt élelmiszer és víz nélkül, a hadsereg csak most nyitotta meg az első biztonságos menekülőutat.

Az iraki hatóságok hétfőn bejelentették, hogy tisztázó vizsgálatot indítottak, miután arról érkeztek hírek, hogy Fallúdzsa visszafoglalása közben a városból menekülő szunnitákat végezhettek ki, írja az MTI.

Az ENSZ múlt heti közleménye szerint hitelt érdemlő értesülések alapján a síita milíciák szunnita muszlim férfiakat bántalmaztak. Szuhaib ar-Ravi, Anbár tartomány kormányzója szerint 49 olyan szunnitát öltek meg, akik korábban megadták magukat. Anbár kormányzója szerint június 3. és 5. között 643 férfi és fiatal fiú tűnt el, és a túlélőket korábban kegyetlenül megkínozták.

A rutinszerű eljárás az, hogy minden 15 évnél idősebb menekülő fiút elválasztanak a családjától és átvizsgálnak, hogy nem jelent-e biztonsági kockázatot, és hogy nincs-e köze háborús bűncselekményekhez. Ez az eljárás az ENSZ emberi jogi biztosa szerint indokolt lehet, de nem lenne szabad félkatonai szervezeteknek végezniük.

Az iraki kormány hétfőn jelentette be, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, és néhányakat le is tartóztattak, írja a Reuters.

Az iraki haderők május végén indítottak támadást Fallúdzsa visszafoglalására az Iszlám Államtól. A Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra található városban az ENSZ szerint 90 ezren maradhattak elegendő élelem és víz nélkül, ezért létkérdés, hogy biztonságos menekülési útvonalak legyenek. Az első ilyen útvonal megnyitását vasárnap jelentette be a hadsereg, ezt a civilek is biztonsággal használhatják.

Ezen kívül a kormány szigorú parancsot adott ki a civilek védelmére, az utasításokat a síita milíciákat kézben tartó Hasíd Saábi szervezetnek is elküldték.

Rovatok