Index Vakbarát Hírportál

Megint kanadai túszt öltek Abu Szajjaf emberei

2016. június 13., hétfő 16:17

Megölte szeptember óta fogva tartott kanadai túszát Abu Szajjaf terrorista csoportja. A keresztény Fülöp-szigeteken tevékenykedő iszlamista fegyveresek több millió dollárt követeltek Robert Hallért, ám az összeget nem kapták meg.

Az áldozat egy norvég és egy helyi tússzal és azzal a kanadai társával volt együtt fogságban, akit áprilisban fejeztek le, szintén a váltságdíj átadásához megadott határidő lejártával. John Ridsdel egy bányavállalkozás munkatársa volt. A túszokért összesen 80 millió dollárt követelt a 80 milliós Fölüp-szigetek déli részén tevékenykedő csoport, amely az Iszlám Állam szövetségesének tekinti magát.

A Fülöp-szigeteken úgy tűnt, hogy a 2010-es évekre sikerül kiegyezni a lakosság öt százalékát kitevő muszlimok hetvenes évek óta működő ellenállási szervezetével, a Mindanao szigetén működő MILF-fel. De a kilencvenes évek elején megalakult Abu Szajjaf (ami az azon a környéken kevesek által beszélt arab nyelven egyébként azt jelenti: a fegyverkovács apja) nevű szervezet az Iszlám Államból ihletet nyerve reaktiválta magát, és rögtön belerondított a békefolyamatba, amely azóta nem sok eredményt hozott.

Rovatok