Index Vakbarát Hírportál

Verte a feleségét, rendőrnek készült: az orlandói mészáros

2016. június 13., hétfő 00:40

A 29 éves Omar Mateen 1986-ban született New Yorkban afgán szülők gyermekeként, a támadás előtt Port St. Lucie-ben élt. Nős és volt egy három éves fia is, illetve biztonsági őrként dolgozott egy közeli javítóintézetben, aminek köszönhetően megvolt a fegyvertartási engedélye és egy lőfegyvere is. Egyik barátja szerint rendőr szeretett volna lenni, de ez soha nem jött össze neki.

Szülei szerint semmilyen terrorcsoportnak nem volt a tagja és kizártnak tartják, hogy vallási okokból követte el a bűncselekményt. Azt viszont hozzátették, hogy pár hónapja Miamiban látott két férfit az utcán csókolózni, ami után gyakran tett gyűlölködő megjegyzéseket a melegekre.

Mateen korábban már az FBI látókörébe is bekerült, 2013-ban és 2014-ben is kikérdezték, két évvel ezelőtt például azért, mert gyanították, hogy kapcsolatban lehetett Moner Mohammad Abu-Salha amerikai állampolgárral, aki öngyilkos merényletet vitt véghez később Szíriában. Bizonyítékok híján végül lezárták a vizsgálatot.

A hírek szerint a támadás előtt felhívta a rendőrséget és hűséget esküdött az Iszlám Állam vezetőjének, a telefonban a bostoni robbantókat is megemlítette. Az Iszlám Állam azóta ugyan saját harcosaként említi az orlandói tömeggyilkost, de egyelőre még mindig nem tisztázott, hogy Mateen valóban tagja volt-e a terrorszervezetnek, és az ISIS segített-e az akció előkészítésében, vagy csupán arról van szó, hogy az ISIS ideológiája mozgatta a férfit, de a merényletet egyedül tervezte meg és hajtotta végre.

A Washington Postnak a volt feleség nyilatkozott arról, hogy a rövid ideig tartó, 2009-ben kötött házasságuk alatt Mateen nem tűnt különösen vallásosnak, és azt sem vette észre rajta, hogy hatása alá került volna a radikális iszlámnak. A pár az interneten ismerkedett meg, de a nő szülei csak hónapokkal később mentették ki az erőszakos férfitől, azután, hogy megtudták, rendszeresen fizikailag bántalmazza. Minden holmiját a férfinél hagyta és szabályosan menekültek a helyszínről. Azóta nem keresték Mateent, aki viszont folyamatosan próbált feleségével kapcsolatba lépni.

A nő azt is elmondta, hogy Mateenfolyamatosan verte akár olyanok miatt is, hogy nem fejezte be a mosást időben. Végül 2011-ben váltak el hivatalosan.

A hírek szerint Omar Mateen a támadás előtt egy 30 éves nővel élt együtt. Egy szomszéd arról beszélt, hogy gyakran látta Mateent egy hároméves gyerekkel és egy nővel, de a nő sose hordott olyan fejkendőt, ami arra utalt volna, hogy gyakorolja a vallást.

Egy barátja azonban azt mondta, hogy pont a válása után kezdett egyre inkább a vallás felé fordulni a férfi, és még a mekkai zarándoklatra is elment, de az Iszlám Államot neki nem említette.

Az is kiderült róla, hogy 2006-ban névváltoztatási kérelmet adott be, hogy Omar Mir Seddique-ről Omar Mir Seddique Mateenre váltson.

A Washington Post a támadó apjáról is érdekes részleteket ásott elő. Seddique Mateen a Durand Jirga Show nevű Youtube-műsort vezette a Payam-e-Afghan nevű csatornán, amit Kaliforniából sugároztak. A gyilkos édesapja dari nyelven különböző politikai témákról beszél benne, és a képernyőn látható telefonszám és cím is megegyezik azzal a házzal, amiben az apa lakik.

Az egyik ilyen videóban Mateen többek között az afganisztáni táliboknak mondott köszönetet, miközben a pakisztáni kormányt szidta a Durand-határvonal miatt, ami különösen érzékeny határterület Pakisztán és Afganisztán között a pastu népcsoportnak, akik a tálibok nagy részét is alkotják. Alig pár órával a gyilkosságok előtt már konkrétan úgy posztolt mint Afganisztán miniszterelnöke, és letartóztatásokat rendelt el különböző politikai figurák ellen. A Washington Post megjegyzi, hogy más videókban például bejelenti, hogy indul az afgán elnöki pozícióért, miközben a választásokat már évek korábban megtartották, de a többi feltöltése alapján is zavartnak tűnik a férfi.

Ő mondta azt is a rendőrségnek, hogy nem vallási fanatizmusból ölt a fia, hanem a két csókolózó férfi miatt, akikre azért volt különösen mérges, mert a gyereke is látta a csókot. De Mateen apja tagadta, hogy ők, a szülei bármit is tudtak volna az akcióról.

Mateen rendszeresen járt a városi iszlám központba, és két nappal ezelőtt is ott volt. Az ottani imám ugyan tudta, hogy évek óta rendszeresen látogató Mateen, de semmit nem tudott a férfiről azon kívül, hogy apjával és fiával gyakran jártak imádkozni, és három lánytestvére aktív önkéntes volt a mecsetben. Az imám azt is kiemelte, hogy Mateen soha nem fordult hozzá szellemi útmutatásért. Az imám fia szerint Mateen agresszívnek tűnt, és rendkívül sokat edzett, amit más ismerősök is megerősítettek.

Rovatok