Index Vakbarát Hírportál

Eretnekség lesz a becsületgyilkosság Pakisztánban

2016. június 13., hétfő 15:40

Pakisztáni muzulmán hitszónokok eretnekségnek nyilvánították a becsületgyilkosságokat azt követően, hogy Pakisztánban az elmúlt hetekben több nőt öltek meg a rokonai, mert olyan férfihez mentek feleségül, akit a családjuk nem fogadott el. Legutóbb egy 18 éves lányt saját anyja és bátyja gyújtott fel:

A most kiadott fatva szerint ellentétes az iszlám tanítással az ilyen cselekedet.

Úgy tűnik, a barbárság kora felé haladunk. Ellenkezik az iszlám tanításával élve megégetni egy nőt, mert a maga döntése alapján házasodott meg. Eretnekség, ha valaki azt gondolja, hogy a becsület nevében igazolható az emberölés

- írta a tanács, amely a 190 millió pakisztáni muzulmán többségét képviseli.

Tavaly több mint 500 embert gyilkoltak meg ilyen okból a pakisztáni emberi jogi bizottság összesítése szerint. Az idén hétfőig 233 hasonló eset történt. Az Ittihad Tanács felszólította a kormányt, hogy változtassa meg a törvényt, amely alapján a családtagok megbocsájthatnak a tetteseknek, aminek következtében gyakran elejtik az ellenük emelt vádat.

Februárban Navaz Sarif miniszterelnök nyilvánosan megdicsért egy Oscar-díjas pakisztáni filmet, amely a becsületgyilkosságokról szól, és ezzel azt a reményt keltette, hogy sikerül gyorsan elfogadtatni a törvénymódosítást - ez azóta sem történt meg. A Lány a folyóban - A megbocsátás ára című rövid dokumentumfilmért Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő idén márciusban kapott Oscar-díjat.

Rovatok