Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Nem az embereket táplálják, hanem a háborúkat fegyverekkel

2016. június 13., hétfő 15:07

Korunk ellentmondásának nevezte Ferenc pápa hétfőn, hogy az éhezőknek szánt segélyek nehezebben jutnak célba, mint az egész világon szabadon mozgó fegyverek. A katolikus egyházfő az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) római székházában, a szervezet végrehajtó bizottságának éves nyitóülésén szólalt fel. Mint mondta,

az éhezőknek szánt segélyeket és fejlesztési terveket fondorlatos politikai döntések, félrevezető ideológiai nézetek és legyőzhetetlen vámkorlátok akadályozzák, miközben a fegyverek arcátlan és majdnem abszolút szabadsággal mozognak a világ számos részén. Így a háborúkat táplálják, nem az embereket.

Ferenc pápa szerint az emberiség jövője azon múlik, hogy mennyire képes magára vállalni testvérei éhezését és szomjúzását, mert ez a mutatója emberségünknek.

A pápa szerint hiperkommunikatív világunkban a földrajzi távolságok lerövidülnek és majdnem azonnal értesülünk arról, ami éppen a bolygónk másik felén történik. A tájékoztatási eszközök keltette közelség azonban nem erősíti a lelki közelséget, éppen ellenkezőleg, természetessé teszi mások nyomorát.

Lassanként érzelemmentessé válunk mások tragédiájával szemben és mintegy természetesnek fogjuk fel. Olyan sokat látunk belőle, hogy látjuk a szenvedést, de nem érintjük meg, halljuk a sírást, de nem vigasztaljuk, látjuk az éhezést, szomjúzást, de nem nyújtunk táplálékot.

"A nyomornak arca van" - mondta a pápa az éhező gyermekekre, a munkanélküliekre, a migrációra kényszerített, és az otthonukat elveszítő emberekre emlékeztetve.

Rovatok