Index Vakbarát Hírportál

Akkora sztrájk volt Franciaországban, hogy az Eiffel-torony sem nyitott ki

2016. június 14., kedd 20:12

Habár Franciaországban elkezdődött a futball-Eb, a szakszervezetek továbbra is kritizálják a munka törvénykönyvét, és sztrájkot és tüntetéseket is szerveztek keddre. Több francia városban is utcai harcok voltak a demonstrálók és a rendőrök között.

Összecsaptak a tüntetők közé keveredett huligánok és a francia rendőrök a párizsi tüntetéseken. Az esti adatok szerint 40-en sérültek meg, és 58 embert állítottak elő.

A demonstrációsorozat március óta tart, mert az Hollande-kormány új munkajogi törvényt tervez életbe léptetni. A tervezetet a 10 százalékos munkanélküliség csökkentése miatt szeretnék bevezetni, de a tüntetők problémája, hogy szerintük Hollande-ék a munkaadóknak kedveznének vele. 

A legnagyobb francia szakszervezet (CGT) ellenzi, hogy ezután a vállalatok önállóan döntsenek, a munkaidőről és a szabadságolásról, és azt sem szeretnék, ha az elbocsátások szabályozása egyszerűbbé válna. A munkaidőről eddig ágazatonként döntöttek, a szakszervezetek bevonásával, így biztos volt a fő szervezetek (CGT, FO) pozíciója.

A tervezet elleni tüntetések március óta folynak. Az eddigi legnagyobb demonstráció március 31-én volt, amikor az ország több különböző pontján tiltakoztak a dolgozók - rendőrség szerint 390 000-en, a szervezők szerint viszont másfél millióan.

Sok TGV sem indult el

Azért mára időzítették a nagy tüntetést, mert a tervezetet ma tárgyalta a francia szenátus, a parlament felsőháza. Többek között tüntettek a benzinkutasok, repülőtéri dolgozók, szemétszállítók és a vasutasok is. Az állam tulajdonában lévő vasúttársaság (SNCF) dolgozóinak 4,5 százaléka szüntette be a munkát tegnap, így a gyors-sebességű TGV járatok 10 százaléka sem járt.

Az Eiffel-torony sem nyitott ki ma. Az üzemeltető cég (SETE) vezetése elmondta, hogy mivel a személyzet több tagja jelezte, ő is megy tüntetni, nem tudták teljes biztonsággal és felkészültséggel megnyitni a tornyot.

A francia rendőrségnek nincs könnyű dolga, hiszen a futball-Eb miatt fokozott a terror- és biztonsági készültség. Nem csak a randalírozó orosz szurkolók, hanem a tegnapi kettős gyilkosság is beárnyékolja az eseményeket. Tegnap egy iszlamista férfi meggyilkolt egy rendőrt és feleségét a párizs közeli Magnanville-ben.

54 százalék a tüntetések ellen

A francia lakosság közben egyre inkább kezd kiábrándulni a zavargásokkal teli tüntetéssorozatból. Egy vasárnapi felmérés szerint a lakosság 54 százaléka már nem nézi jó szemmel a demonstrációkat, viszont 5-ből 4 ember továbbra sem ért egyet a törvénytervezettel. A hangulat lankadásának ellenére június 23-ra és 28-ra további tüntetéseket jelentett be a CGT, akinek vezetőjét, Pierre Martinezt megbeszélésre hívta péntekre Myriam El Khormi munkaügyi miniszter.

"Nem csak túlélni akarok, hanem méltóságban élni" - mondta az egyik 26 éves tüntető. "Csak vegyék le a napirendről a tervezetet és vége lesz a tüntetésnek, ennyire egyszerű. Ha nem így lesz, ellehetetlenítjük a gazdaságot."

Rovatok