Index Vakbarát Hírportál

Obama az orlandói mészárlásról: Nem egy egész vallással állunk háborúban

2016. június 14., kedd 21:34 | aznap frissítve

Nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha egy egész vallással állnánk háborúban - mondta Barack Obama kedden egy washingtoni sajtóértekezletén az orlandói mészárlással kapcsolatban - írja az MTI. Ugyanakkor jelezte, hogy nehéz lesz az Iszlám Állam elleni további küzdelem, bár a terrorszervezet már meghátrálásra kényszerült. 

Szerinte a terrorszervezet meghátrálásra kényszerült, a korábbinál jóval nehezebben képes új tagokat toborozni, egy esztendeje nem volt képes nagy és sikeres akciót végrehajtani Irak és Szíria területén.

Obama szerint ez a nemzetközi erőfeszítéseknek, köztük a mintegy tizenháromezer légicsapásnak köszönhető. A terrorszervezetnek apadnak pénzügyi forrásai, százhúsz vezetőjét és parancsnokát likvidálták, két és fél év óta most van a legkevesebb tagja, és az Irakban elfoglalt területeinek mintegy felét elveszítette.    

Az amerikai elnök a pénzügyminisztériumban tartott  a Nemzetbiztonsági Tanács tagjaival megbeszélést, amelyen részt vett az amerikai hírszerzés csúcsvezetője, James Clapper is. A tárgyaláson az Iszlám Állam elleni fellépésről volt szó, de szóba került az orlandói mészárlás is.

Obama a beszédében reagált Donald Trump várható republikánus elnökjelölt kijelentéseire is, akinek élesen támadta muszlimellenes kijelentéseit. Obama szerint Trump muszlimellenes állásfoglalásai veszélyesek és ellentétesek az amerikai értékrenddel. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad egyetlen közösséget sem általánosítva megítélni, leszögezve:

Nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha egy egész vallással állnánk háborúban. 

"Az amerikai történelemben voltak pillanatok, amikor a félelem motiválta cselekedeteinket, és ezt később meg is bántuk" - mondta Obama elnök. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat a szabadságra, köztük a vallás szabadságára is alapozva építették fel, s ha az alapító atyák által megfogalmazott értékrendet semmibe veszik, akkor ezzel tényleg radikalizálhatnak embereket, s nemcsak Amerikában, hanem szerte a világban.

Rovatok