Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztik az első iszlám légitársaságot

2016. június 14., kedd 17:21

Új befektetőket keresnek a Rayani Air-nek, mert nem felelt meg sem a pénzügyi, sem a biztonsági előírásoknak, írja az Independent. A Maláj Civil Repülési Osztály (DCA) áprilisban indított nyomozást, mivel több panasz is érkezett az iszlám légitársaság ellen.

Az utasok folyamatosan arra panaszkodtak, hogy a járatok késnek, de sokszor előfordult az is, hogy az utolsó pillanatban törölték őket. Áprilisban már a pilóták is sztrájkba léptek, mert nem kaptak fizetést.

A Rayani vezetői és befektetői tárgyaltak a maláj állammal, de nem sikerült időben megegyezni, így a társaság engedélyét visszavonták. Ravi Alagendrran, a cég alapítója elmondta, jelenleg új befektetőket keresnek, akik egy összehangolt csapattal talán életre tudják lehelni a társaságot.

A légitársaság ötlete egyébként 2014-ben merült fel, mikor két maláj gép is szerencsétlenséget szenvedett. Az alapítok úgy gondolták, Allah haragja miatt történtek a balesetek, ezért alapítottak 2 Boeing 737-400-as géppel egy saria-kompatibilis légitársaságot.

Az utasokat felszállás után imára szólították fel, nem szolgáltak fel alkoholt és a légiutas-kísérők a muzulmán női kendők egyikét, a hidzsabot viselték - ami például Iránban az állam által előírt kötelező viselet. A gép csak Malajzián belül közlekedett, de a zarándokok miatt terveztek egy Mekkába tartó járatot.

Rovatok