Index Vakbarát Hírportál

Az egyiptomi gép egy darabjára bukkantak

2016. június 15., szerda 22:46

Valószínűleg megtalálták a roncsait annak az Párizsból indult egyiptomi gépnek, amely 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tengerben, az egyiptomi partok közelében – írta a BBC a gépet kereső nemzetközi bizottság szerda esti közleményére hivatkozva.

Közölték, a lezuhant utasszállító fekete dobozainak és roncsainak felkutatásával megbízott francia hajó a repülőgép maradványainak több helyszínét azonosította, és elküldték a roncsokról készült első felvételeket a testületnek.

Az utoljára görög és egyiptomi radarokon észlelt gép nem adott le vészjelzést eltűnése előtt. Csak június elején vették az egyik fekete doboz jeleit, akkor egy-két kilométerre szűkítették a lehetséges helyszínt. Viszont sürgeti az idő a keresőket: már csak június 24-ig van esély annak megtalálására,  utána ugyanis nem küldenek jeleket a szerkezetek.

Egyelőre nem tudni, mi okozta az EgyptAir Airbus-A320-asának tragédiáját. Terrortámadás éppúgy lehet, mint műszaki hiba vagy emberi mulasztás. Többet csak akkor lehet megtudni, ha előkerülnek a gép fekete dobozai is. Az egyik doboz jeladójából érkező jeleket már érzékelték, de egyelőre nem sikerült felhozni a 300 méteres mélységből. Az idő sürget, mert a dobozok már nem sokáig küldik a jeleket.

Rovatok